ORBAN: NATO SVE BLIŽI RATU S RUSIJOM

ML

"Jeste apsurdno da NATO - umesto da štiti članove NATO, uvlači nas u rat", izjavio je Orban
(ilustracija, Viktor Orban, premijer Mađarske, Autor: EU2017EE Estonian Presidency - Tallinn Digital Summit. Welcome dinner hosted by HE Donald Tusk. Arrivals, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76404965)

Planovi NATO u vezi sa dubljim uključivanjem u rat u Ukrajini su kao kad bi se požar gasio bacačem plamena, izjavio je juče, prema agenciji Rojters, mađarski premijer Viktor Orban. Prema njegovim rečima, Alijansa se svaki dan približava ratu sa Rusijom.

Orban koji, uprkos ruske invazije na Ukrajinu, održava veze sa Moskvom, već duže vreme spori se sa saveznicima u NATO oko pomoći Ukrajini. Njegova vlada odbacuje da šalje Ukrajini oružje, objašnjavajući da to samo produžuje konflikt.

"Jeste apsurdno da NATO - umesto da štiti članove NATO, uvlači nas u rat", izjavio je Orban u redovnoj radio-emisiji državne radio-stanice "Košut (Kossuth) Radio".

On je to izjavio u vezi s pregovorima o mogućem slanju francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu i odlukom nekih zemalja Alijanse da dozvole Ukrajini da oružje, dobijeno sa Zapada, koristi za napade na rusku teritoriju.

"Rusija će to uvek smatrati za oružje NATO", istakao je Orban i dodao da je to kao kad bi se "vatrogasac odlučio da gasi požar plamenometom".

Rojters napominje da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Szijjártó) pre mesec dana rekao da njegova zemlja neće učestovati u dugoročnom planu pomoći Ukrajini, što je proglasio za "ludu misiju". 

Budimpešta blokira, takođe, paket vojne pomoći u vrednosti od 6,9 milijardi evra koji pripremila Evropska unija.

Odnosi između Mađarske i saveznika u NATO i EU su se izrazito pogoršali poslednjih godina. Orbanova vlada je, na primer, dugo blokirala primanje Švedske u NATO a zapadni saveznici je kritikujui zbog dobrih odnosa s Rusijom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...