U UKRAJINI PUŠTAJU KAŽNJENIKE IZ ZATVORA KOJI HOĆE DA SE BORE PROTIV RUSA

ML

Dva muškarca (rođeni 2000. i 1981.) iz Hmeljnicke oblasti - koji su u septembru i oktobru 2023. osuđeni zbog krađa na zatvor od četiri godine, odnosno devet meseci - pušteni su na slobodu pošto su izrazili želju da se bore u vojsci protiv Rusije, javlja Rojters
(ilustracija, Ukrajinski vojnik iz 114. brigade teritorijalne odbrane trenira na udaljenom mestu izvan Kijeva 26. februara 2023. Instruktor (stoji u sredini levo) je veteran američke vojske Džon Roberts iz Njuport biča u Kaliforniji, koji obučava kroz Međunarodnu legiju odbrane Ukrajine od maja 2022. foto, https://foreignpolicy.com/2023/03/01/how-ukraine-learned-to-fight/)

Okružni sud u ukrajinskom mestu Hmeljnicki (Chmelnickij) prekjuče je odlučio da pusti prvu dvojicu kažnjenika sa izdržavanja kazne zatvora jer hoće da se bore za Ukrajinu protiv Rusa. O tome piše list Ukrajinska pravda, a prenela je agencija Rojters.

"Dva muškarca (rođeni 2000. i 1981.) iz Hmeljnicke oblasti - koji su u septembru i oktobru 2023. osuđeni zbog krađa na zatvor od četiri godine, odnosno devet meseci - pušteni su na slobodu pošto su izrazili želju da se bore u vojsci protiv Rusije", piše ovaj list.

U tekstu odluke pominje se, takođe, da su obojica zdravstveno sposobni za vojnu službu. Takođe je utvrđeno i psihološkim pregledom da su  sposobni za "izvršavanje novih dužnosti".

Ukrajinska pravda navodi da bi hmeljnički zatvor trebalo da ovu dvojicu pusti na slobodu u roku od 24 sata po donošenju presude. Jedinice ukrajinske narodne garde treba da ih odmah prebace u hmeljnički logor za vojnu obuku, da bi tamo potpisali ugovor sa armijom i započeli s vojnom službom.

U sudskom dokumentu se dalje navodi da će oni biti pod pravnim nadzorom godinu dana, najdalje do otpuštanja iz vojne službe. Nadzor će vršiti komandanti vojne jedinice u koje budu raspoređeni.

Zakon o primanju zatvorenika u vojsku potpisao je u petak 17. maja ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. Iz zakona proizilazi da neće svaki zatvorenik imati mogućnost da bude prevremeno pušten na slobodu – zbog pristupanja vojsci. To ne važi, na primer, za one koje su bili osuđeni zbog teških krivičnih dela, posebno ubistava, silovanja, seksualnog nasilja, kao i oni koji su osuđeni za zločine protiv narodne bezbednosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...