POČELA RUSKA OFANZIVA KOD HARKOVA

ML

Rojters saznaje iz izvora u ukrajinskoj armiji da je ruskim jedinicama uspelo da napreduju oko kilometar od granice
(ilustracija, Ruske jedinice pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu u pograničnoj zoni na severu Harkovske oblasti)

Počela je, kako javljaju agencije, ruska ofanziva kod Harkova, a glavni cilj joj je da se stvori demilitarizovana zona. Iz Kijeva se tvrdi da su napadi odbijeni ali informacije o tome je zasad nemoguće proveriti.

Ruske jedinice pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu u pograničnoj zoni na severu Harkovske oblasti, potvrdilo je danas Ministarstvo odbrane Ukrajine. U tu zonu su odmah poslata pojačanja, dodalo je ovo Ministarstvo.

"Oružane snage Ukrajine suvereno drže svoje pozicije - nisu popustile ni za metar. Neprijateljske snage ne predstavljaju pretnju za Harkov, te snage su dovoljne samo za provokaciju", napisao  na svom prostoru na Telegramu šef vojne uprave Harkovske oblasti Oleh Sinehubov.   

Ruska armija je u poslednje vreme intenzivirala napade na Harkov. Zbog toga su učestale spekulacije o tome da bi ovaj grad trebalo da postane glavni cilj veće ofanzive koju bi ruska armija navodno pokrenula uskoro. 

Sinehubov je prethodno u sredu izjavio da se grupišu ruske snage na severu Harkova. Juče je ukrajinsko Minisarstvo odbrane saopštilo da su ruske jedinice izvele napade u smeru na Vovčansk, koji se nalazi na oko 10 kilometara od ruskih granica, a 60 kilometara od ukrajinskog Harkova.  Ukrajinska vojna uprava je potom dodala da su ruske snage juče povećale pritisak na ukrajinsku odbranu, a danas je s tim nastavila. 

Na ukrajinskom ratištu poslednjih nedelja pojavljuju se, prema stranim posmatračima, "trendovi koji su sazrevali više meseci". Prema njima, "ukrajinski branitelji imaju pred sobom dosad najteži period u ratu".

Mada, prema Sinehubovu, ukrajinske jedinice nisu "izgubile ni jedan santimetar svoje teritorije", Rojters saznaje iz izvora u ukrajinskoj armiji da je ruskim jedinicama uspelo da napreduju oko kilometar od granice. Prema agenciji, cilj ruskih snaga jeste da se stvori demilitarizovana zona od 10 kilometara.

BiBiSi (BBC) preneo je danas da su ruske jedinice započele ofanzivu u Vovčansku s ciljem da se probije ukrajinska odbrana i zaposednu neke ukrajinske gusto naseljene oblasti.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...