Orban protiv evropskog migracioninog pakta: ”Još jedan esker u kovčeg EU“

N.J.

U depeši zvanične agencije MTI, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Bence Retvari sa svoje strane smatra da je pakt “suprotan volji Evropljana“ i da „Brisel mora slušati glas Mađara”
(ilustracija, sreda 10. april 2024. - usvajanje zakona je prošlo posle gotovo decenije nesuglasica među članicama EU, foto EU Parliament)

Evropski parlament je u sredu, 10. aprila, usvojio „migracioni pakt“ kojim se reformiše politika prema tražiocima azila. U Mađarskoj, vlada i mediji bliski vlasti osuđuju ovaj sporazum koji, prema njihovim rečima, podstiče ilegalnu imigraciju i švercere.

Od krize 2015. godine, borba protiv ilegalne imigracije postala je jedno od ključnih pitanja nacionalno-konzervativne vlade Viktora Orbana, koja je odmah osudila pakt o azilu i migracijama usvojen 10. aprila u Evropskom parlamentu.

ep-migrantski-pakt-protivnici-s

Mađarski premijer Viktor Orban ismevao reformu kao „još jedan ekser u kovčeg Evropske unije“: protivnici „migracionog pakta“ tokom rasprave u Evropskom parlamnetu (https://www.theaustralian.com.au/news/latest-news/landmark-eu-asylum-reform-goes-to-vote/news-story/122f6fdaf56e265e79c1c445d0284836)

Promeniti politiku Brisela

Ubrzo nakon glasanja, mađarski lider, neprijateljski raspoložen prema kompromisu, osudio je na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) https://x.com/PM_ViktorOrban/status/1778124032145080656 zabijanje „još jednog eksera u kovčeg EU“ i zahtevao promenu politike u Briselu “kako bi se zaustavila imigracije“ – prenosi Kurie Enternasional u pregledu mađarskih medija: 

Ovaj sporazum „pokazuje potrebu za fundamentalnim reformama u EU“, piše dnevnik Magiar Nemzet https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/2024/04/jatszoter-3 , koji napada „samoubilačku imigrantsku politiku Unije tokom devet godina“.

„Dokazano je da su pozivanje migranata i upravljanje ilegalnom imigracijom bili totalna zabluda“, tvrdi ovaj konzervativni list, prema kojem „EU nije u stanju da reaguje na migracionu invaziju“ i „uvredama pokriva one koji se protive ovoj pogrešnoj strategiji”.

Sa svoje strane, javni emiter MTVA https://hirado.hu/kulfold/cikk/2024/04/10/meghivolevel-az-illegalis-bevandorloknak-elfogadta-az-europai-parlament-a-migracios-paktumot  kritikuje „pozivno pismo ilegalnim migrantima“ koje „čini solidarnost obaveznom“ i „primorava države članice da biraju između prihvatanja migranata ili plaćanja 20.000 evra po odbijenom migrantu“.

Prema rečima poslanika u Evropskom parlamentu Balaža Hidvegija, člana vladine stranke Fides, koga citira MTVA, „postoji opasnost da ovaj sistem rizikuje da pogorša već ozbiljnu migracionu situaciju u Evropi“ i „dozvoli stvaranje migrantskih geta“.

Mađarska neće pustiti nijednog ilegalca

„Posle njih, potop. […] Ili prihvataš migrante, ili plaćaš, kao da novac pada s neba“, piše nedeljnik Mandiner https://mandiner.hu/kulfold/2024/04/utanuk-a-vizozon-elfogadtak-az-europai-migracios-paktumot, pošto „obavezni prijem migranta može da se izbegne samo plaćanjem nekoliko miliona forinti po glavi stanovnika“. Prema časopisu, glavni savetnik za bezbednost govori o „opasnosti za bezbednost Mađarske i drugih zemalja EU“ i potvrđuje da Mađarska „održava svoj sistem zaštite granica“.

„Levičarske snage koje kontrolišu Brisel želele su da potvrde svoju volju pre evropskih izbora“, komentariše tabloid Ripost  https://ripost.hu/politik/2024/04/a-migracios-paktum-tamadas-a-tagallamok-szuverenitasa-ellen, ističući da se „mađarska vlada od početka protivila paktu o migracijama“.

Kako citiraju mediji, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potvrđuje da Mađarska „neće pustiti nijednog ilegalnog migranta na koji god način pro-migraciono briselsko rukovodstvo želi da nametne ulazak migranata“.

„Brisel mora da sluša Mađare”

U četvrtak, 11. aprila, na konferenciji za novinare, ministar Gergeli Gulias, šef kabineta premijera, potvrdio je da se vlada protivi “migracionom paktu“, i smatra to „lošom odlukom“ Evropskog parlamenta.

„Odbacujemo prinudnu raspodelu migranata i kazne. Ova odluka je neprimenljiva i mađarsko društvo mora biti zaštićeno od posledica migracija“, rekao je Gulias, a prenosi portal Pesti Sracok  https://pestisracok.hu/mutetje-utan-ismet-visszatert-a-frontvonalba-gulyas-gergely-kovesse-velunk-eloben-a-kormanyinfot/ .

U depeši zvanične agencije MTI, koju prenosi nedeljnik Demokrata https://demokrata.hu/vilag/retvari-bence-az-ep-dontese-egesz-europa-jovojet-megvaltoztathatja-812538/, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Bence Retvari sa svoje strane smatra da je pakt “suprotan  volji Evropljana“ i da „Brisel mora slušati glas Mađara”.

Nakon što je Evropski parlament odobrio pakt o azilu i migraciji, tekst pakta treba još samo da odobri Savet EU (šefovi država i vlada EU) da bi stupio na snagu.

 

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...