U LAMANŠU SVE VIŠE MIGRANATA U ČAMCIMA I SVE VIŠE NJIH SE DAVI

ML

To se dogodio uprkos obećanju konzervativne vlade premijera Rišija (Rishi) Sunaka da će se sprečiti ovaj opasni način ulaska u zemlju
(ilustracija, https://www.migrationwatchuk.org/news)

Broj migranata, koji u Britaniju stižu nelegalno čamcima preko kanala Lamanš, dostigao je u prvoj četvrtini ove godine rekordni broj. Bilo ih je nešto više od 4.600, saopštilo je britansko Ministartsvo unutrašnjih poslova. To se dogodio uprkos obećanju konzervativne vlade premijera Rišija (Rishi) Sunaka da će se sprečiti ovaj opasni način ulaska u zemlju.

U prva tri meseca je preko Lamanša došlo u V. Britaniju ukupno 4.644 ljudi raznih narodnosti. To je za 23 posto više nego u istom periodu lane (3.700). Prethodni rekord je zabeležen 2022. kada je od 1.januara do kraja marta to učinilo 4.548 ljudi.

Samo u poslednji četvrtak stiglo je u Britaniju u raznim plovilima, najčešće u malo bezbednim čamcima na naduvanje - 338 njih. Od početka godine život je izgubilo tj udavilo se, sedmoro migranata, među njima jedna sedmogodišnja devojčica i 14-godišnji dečak.

Sve rizičniji ilegalni prelazak Lamanša u prvom kvartalu ove godine ne nagoveštava ništa bolje - saopštilo je francusko udruženje za pomoč migrantima Utopia 56, koje upozorava da je smrtnost prilikom ilegalnog prelaska kanala najveća u poslednje tri godine. 

Sunak, koji je došao na funkciju premijera pre godinu i po dana, od početka je borbu protiv ilegalne migracije isticao kao jedan od svojih prioriteta, čak je i tvrdo obećavao da će "pošto poto zaustaviti čamce preko Lamanša".

Tokom cele lanjske godine preko kanala Lamanš došlo je u Britaniju nešto malo manje od 30 hiljada migranata što je, ipak, dosta manje od rekordne 2022. sa oko 45 hiljada njih.

Svaki porast dolaska stranaca na tle Britanije, prema agenciji AFP, preti oslabljenim vladajućim konzervativcima nekoliko meseca uoči izbora, u kojima laburistička opozicija ima znatnu prednost. A to, naravno, najviše i brine konzervativce


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...