Evropski saveznici u strahu da će Tramp napustiti NATO

ML

Ove strahove podstiče Njujork tajms pa se to može dovesti i u vezu sa zahuktavanjem predizborne trke za američkog predsednika
(Des Moines, 16.01.2024 - rebublikanski kandidat Donald Tramp na konvenciji u gradu u Ajovi)

Donald Tramp je, glasanjem republikanske stranačke baze o predsedničkoj nominaciji u Ajovi, uspešno započeo svoj pokušaj da se vrati u Belu kuću. Ovaj događanja napeto prate i evropski saveznici. Još u prvom mandatu Trampa na predsedničkoj funkciji došlo je do velikih napetosti između saveznika, a nove bi imale verovatno još teže posledice.

Ovaj republikanski političar mnogo puta je isticao da ima nameru da se bavi ulogom Severno-atlantske alijanse i merom uključenosti SAD u njoj. Istovremeno, kod evropskih saveznika jačaju bojazni da bi, u slučaju ruskog pritiska na njih kao nastavka agresije na Ukrajinu, mogli ostati sami. 

Mnogi evropski diplomati i analitičari smatraju da bi Tramp mogao ne samo da okonča vojnu pomoć Kijevu. U Evropi se očekuje da bi moglo da usledi dalje smanjivanje vojnog angažmana SAD, čak se smatra i da se postavlja i pitanje američkog članstva u NATO. Mnogi od njih krenuli su "preko bare" da bi u Vašingtonu ispitali šta se može očekivati od novog američkog predsednika u pogledu vojne saradnje sa evopskim saveznicima.   

"U Evropi vlada velika bojazan da bi Tramp u svom drugom predsedničkom mandatu mogao da dovede do povlačenje SAD iz NATO", izjavio je Njujork Tajmsu američki admiral u penziji Džems (James) Stavridis koji je u periodu 2009-2013. bio vrhovni kandidat saveznčkih snaga Alijanse. "Sa strane našeg naroda to bila ogromna strategijska i istorijska greška", upozorio je on. 

Tramp je još u vreme svoje prve vlade 2017-2021. otvoreno ukazivao evopskim saveznicima da nedovoljno brinu za sopstvenu bezbednost, premalo daju novca za armiju i da se finansijski "švercuju" kroz kolektivnu odbranu. Saveznicima je čak i pretio da ih neće braniti od Rusa.

"Morate shvatiti da, ako Evropa bude napadnuta, nećemo doći da bi vam pomogli i podržati vas", rekao je, navodno 2020. šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (von der Leyen) o čemu je posvedočio francuski evropski komesar Tijeri (Thierry) Breton.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...