Šefovi diplomatije država EU o situaciji u Gazi: rešenje jedino po principu “dve države“

Nataša Jokić, Strazbur

“Rešenje jedino može da bude zasnovano na postojanju dve države. Nije samo reč o tome da se Gaza obnovi, to smo činili u više navrata, već je reč o tome da se izgradi država za Palestince“, rekao je Žosep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost
(Brussels, 13.11.2023 - sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU: Josep Borrell)

Na jučerašnjem sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova država EU podržali su zahtev za prekid vatre na Bliskom istoku i zatražili da se otvore humanitarni prolazi kako bi se dostavila pomoć civilima u pojasu Gaze.

“Novo je to da smo sada svi složili oko prekida vatre, a ranije je - sećate se -  bilo govora o privremenim obustavama“, naglasio je  Žosep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, obraćajući se novinarima po završetku sastanka.

Palestinska država

On je rekao da šefovi diplomatija država EU smatraju neprihvatljivim nasilno proterivanje palestinskog stanovništva iz Gaze, izraelsku okupaciju pojasa Gaze i promenu granica, kao i povratak Hamasa u Gazu.

Borelj je dodao da su evropski ministri podržali da “jedna“, kako je rekao, palestinska vlast treba da bude uključena u rešavanje situacije u Gazi po modelu koji bi definisao Savet bezbednosti UN, kao i da učešće u traženju rešenja za mir - i to ne samo u finansijskom smislu - treba da uzmu i arapske zemlje i EU.

“Rešenje jedino može da bude zasnovano na postojanju dve države. Nije samo reč o tome da se Gaza obnovi, to smo činili u više navrata, već je reč o tome da se izgradi država za Palestince“, rekao je Borelj. 

“Ako to ne učinimo, postoji opasnost da ćemo se suočiti sa cikličnim nasiljem“, upozorio je on.

Nemoguća pomoć, Ukrajina i Jermenija

Borelj je takođe rekao da je problem što međunarodna zajednica pokriva samo dva odsto prehrambenih i medicinskih potreba stanovništva u Gazi jer je broj humanitarnih prolaza do pojasa Gaze – nedovoljan. 

Borelj je naveo i da je EU spremila 100 miliona evra pomoći za Gazu ali da problem ostaje kako je dopremiti. On je pomenuo kipraski predlog za dostavljanje pomorskim putem, rekavši da bi u tom slučaju bilo potrebno izgraditi ploveću luku uz pojas Gaze. Najavio je da će iduće nedelje posetiti region Bliskog istoka, kako Izrael i palestinske teritorije tako i Jordan, Egipat i Katar.

Pored Bliskog istoka šefovi diplomatija država EU razgovorali su i o Ukrajini. Borelj je naglasio da je spreman novi paket sankcija protiv Rusije za koji se čeka odobrenje šefova država i vlada EU okupljenih u Evropskom savetu. Istakao je da se treba efikasnije suprotstaviti zaobilaženju sankcija protiv Rusije.

Šefovi diplomatija razgovarali su i o Jermeniji i – kako je rekao Borelj – poslali poruku Azerbejdžanu da bi svaka povreda jermenskih granica bila neprihvatljiva za EU.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...