ZELENSKI NAMERAVAO DA UNIŠTI NAFTOVOD DRUŽBA

ML

Ukrajinski lider se na jednom sastanku vlade u februaru ove godine jako naljutio na Mađarsku i predložio da se "digne u vazduh" naftovod Družba kojim Rusija isporučuje naftu Mađarskoj
(ilustracija, Trasa naftovoda Družba)

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski nije, kako piše Vašington (Washington) post, samo stoički lider naroda koji su se bori protiv ruske agresije, kako ga svet vidi. Prema prisluškivanja zapadnih tajnih službi, do kojih je došao ovaj list, ukrajinski lider je planirao ne samo odvažne diverzije na ruskoj teritoriji nego i uništenje naftovoda Družba.

Prema ovim materijalima, koje Pentagon nije demantovao, ukrajinski lider se na jednom sastanku vlade u februaru ove godine jako naljutio na Mađarsku i na sastanku sa vicepremjerkom Julijom Svirodenko predložio da se "digne u vazduh" naftovod Družba (kojim Rusija isporučuje naftu zemljama Evrope - prim.ML)

"Zelenski je istakao da bi Ukrajina jednostavno trebalo da baci u vazduh naftovod Dužba i verovatno tako uništi industriju mađarskog premijera Viktora Orbana koja se jako oslanja na Rusiju", piše u ovom dokumentu.

Preko Družbe, inače, snabdevaju se i Češka i Slovačka koje su i članice NATO.

Isporuke naftovodom Družba moguće su na osnovu privremenog izuzetka EU koji će važiti dok se ne nađe neki drugi način snabdevanja Unije naftom.

Američki novinari smatraju da je Zelenski, ipak, o Družbi verovatno govorio u afektu i da se radi verovatno o "hiperboličnoj, beznačajnoj pretnji". No, rasploženja ne smeju biti nikakav izgovor ni za jednu ni za drugu stranu u sukobu. Utoliko više što se time sukob zaoštrava i sve više izmiče kontroli.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...