Ruski mediji o ratu: „Po Putinu, Rusija je jedini garant teritorijalnog integriteta Ukrajine“

Priredila N.J.

Putin je ponovo govorio o stavu i ambicijama Poljske prema Ukrajini - prenosi francuski Kurie Enternasional u pregledu ruskih medija
(ilustracija, Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom godišnjeg sastanka Predsedničkog saveta za građansko društvo i ljudska prava putem video konferencije u Moskvi, Rusija, 7. decembra 2022.)

Francuski nedeljnik Kurie Enternasional donosi pregled izveštaja ruskih medija o video-konferenciji ruskog predsednika Vladimira Putina sa Savetom za ljudska prava u Rusiji, ističući da je ovaj Savet  „zvanična struktura“.

Ruski predsednik je, prenosi Kurie Enternasional, govorio pre svega o ruskim vojnicima u Ukrajini, o stanovništvu anektiranih ukrajinskih teritorija. Takođe je govorio i o opasnosti koju za Ukrajinu predstavlja Poljska.

Rezultati, nuklearno oružje i mobilizacija

U istom tekstu čitamo citate Putina iz ruskog dnevnka Kommersant  https://www.kommersant.ru/doc/5707861

„Specijalna vojna operacija“ je „dug proces“, priznao je Vladimir Putin, ali je aneksija (koju UN kvalifikovala kao „nezakonitu“) novih teritorija na istoku Ukrajine već „značajan rezultat“,rekao je on. Azovsko more je sada rusko „unutrašnje more“, „o čemu je već sanjao Petar Prvi (Petar Veliki, 1672-1725)“. „Najvažniji su ljudi koji tamo žive i koji su sada sa nama“, prokomentarisao je Putin.

Ruski predsednik je takođe rekao da se “opasnost od nuklearnog rata povećava“, precizirajući da Rusija nuklearno oružje smatra „oružjem odbrane“ i „odgovorom“. „Mi nismo ludi, znamo šta je nuklearno oružje“. Međutim, šef Kremlja istovremeno dodaje da Rusija „stremi da pribegne miroljubivim mehanizmima ali je, u slučaju potrebe, spremna da se brani svim raspoloživim sredstvima“ prenosi Kurie Enternasional.

On je rekao i da neće biti drugog talasa mobilizacije: „Debate o novoj mobilizaciji nemaju smisla. Trenutno nemamo koristi od toga." I da objasnimo, od 300.000 mobilisanih, 150.000 je na području gde se izvodi „specijalna operacija“, dok je druga polovina još u centrima za obuku. Prema rečima ruskog predsednika, vojnici masovno ne dezretiraju i ne postoji logor u kome bi ovi vojnici bili zatočeni.

Zločini, ljudska prava i poljske težnje

Vladimir Putin želi da pokrene razmišljanje o stvaranju posebnog tela odgovornog za istragu „zločina“ ukrajinske vojske.

Dnevni list levog centra Nezavisnaja Gazeta https://www.ng.ru/politics/2022-12-07/1_8609_putin.html?print=Y objavljuje prilično kritičan komentar dan posle ovog sastanka. „Agenda, tradicionalno posvećena opozicionim pitanjima, postala je forum za razgovor o „specijalnoj operaciji“ /…/ Ovog puta smo bili izuzetno daleko od ljudskih prava”, piše ruski list, a prenosi francuski Kurie Enternasional . “Pomenuta su prava, ali to su prava veoma specifičnih grupa – pre svega vojnika angažovanih u specijalnoj operaciji i stanovnika ukrajinskih teritorija nedavno integrisanih u Rusiju“.

Putin je ponovo evocirao temu koja se retko pominje u zapadnoj štampi -  reč je o stavu i ambicijama Poljske prema Ukrajini - prenosi dalje Kurie Enternasional.

Francuski nedeljnik u svom pregledu ruskih medija prenosi i pisanje ekonomskog lista RBK https://www.rbc.ru/politics/30/11/2022/638747729a794791180f26b5?ysclid=lbewpb8n3f409353945 : „Nacionalistički elementi u Poljskoj sanjaju o povratku istorijskih teritorija koje je Ukrajina dobila od Staljina na kraju Drugog svetskog rata. Rusija bi mogla da bude jedini garant teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim sadašnjim granicama (tj. bez Krima i četiri teritorije integrisane u septembru 2022.)“, izjavio je Vladimir Putin. Godine 1945. teritorije oduzete Poljskoj dodeljene su Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, podsetio je ruski predsednik, koji je rekao da ne sumnja da Poljska traži da ih vrati“.

RBK u naslovu podseća da je direktor ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin još u aprilu upozorio na ambicije Poljske. On je svoje opaske ponovio 30. novembra, rekavši da poljske vlasti nameravaju da dobiju, „kao kompenzaciju za podršku Ukrajini“, zapadne teritorije ove zemlje – odnosno regione Lavov, Ivano-Frankivsk i većinu Ternopoljske oblasti.

„Da bi dalo legitimitet ovim teritorijalnim akvizicijama, poljsko rukovodstvo želi da sprovede ono što je Rusija uspešno provela, vraćajući (svoje) istorijske teritorije, a to je organizovanje referenduma“, objasnio je tada.

Komentari Vladimira Putina o Azovskom moru, koje označava kao „unutrašnje more Rusije“, i komentari o ambicijama Poljske u Ukrajini navode Nezavisimaju gazetu da objavi kako ruski predsednik sebe smatra „naslednikom Petra Velikog i Staljina“ kada je reč o ovim teritorijama. Otuda njegova izjava o Rusiji kao „jedinom garantu teritorijalnog integriteta Ukrajine“... U granicama koje Putin priznaje.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...