Masovno hapšenje u Nemačkoj: Krajnja desnica pripremala državni udar

Nataša Jokić, Strazbur

Uhapšeno 25 članova grupe Rajhsburger čijih 20.000 pripadnika poriče holokaust i zagovara upotrebu nasilnih akcija, a poznati su po pretnjama zagovornicima vakcinacije protiv kovida 19
(ilustracija, Maskirani policajci prate Hajnriha Rojsa, poznatog i kao princ Hajnrih XIII, nakon njegovog hapšenja i racije u njegovom domu u Frankfurtu, Nemačka, 7. decembra 2022. Kancelarija saveznog tužioca je sprovela raciju protiv terorističke grupe poznate kao Rajhsburger, u kojoj je Rojs optužen je da je učestvovao u navodnoj zaveri za rušenje nemačke vlade)

Nemačke vlasti saopštile su da su juče razbile naoružanu mrežu pripadnika krajnje desnice za koju se sumnja da je spremala državni udar.

U operaciji velikih razmera, nemačka policija uhapsila je dvadeset i pet ljudi koji su pripadali ekstremno desnom pokretu „građana Rajha“ (Reichsburger) u Nemačkoj, u Austriji i u Italiji. Istragom su obuhvaćene ukupno 52 osobe - prenose agencije. Saopšteno je da je pretreseno 130 kuća, stanova i kancelarija.

nem-2-polici-hapsenja-s

Zaverenici optuženi za rušenje nemačke vlade pripadaju pokretu Rajhsburger

Hapšenje vođa

Mreža Rajhsburger planirala je, kako navode nadležni, napade na demokratske institucije zemlje, „rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj“ i uspostavljanje sopstvenog režima. To je projekat koji se može realizovati samo „uz upotrebu vojnih sredstava i nasiljem nad predstavnicima države”.

Planovi su uključivali napad na parlament i “podsticanje stanovništva da se pridruži ustanku“.

Identifikovana su dva lidera grupe Rajhsburger. Prvi je princ Rojs, potomak loze vladara zemlje Tiringije, sedamdestogodišnji preduzetni od kojeg se deo njegove porodice udaljio - kako prenosi francuski Figaro. Uhapšen je u Frankfurtu. Posedovao je zamak u blizini Bad Lobenštajna, u centru Nemačke, gde je policija izvršila raciju.

Plan grupe Rajhsburger bio je da, pošto osvoji vlast, postavi princa Rojsa na čelo zemlje.

Drugi lider je bivši potpukovnik Bundesvera, komandant padobranskog bataljona tokom 1990-ih i osnivač jedinice specijalnih snaga komandosa (KSK). On je morao da napusti nemačku vojsku krajem 1990-ih jer je prekršio zakon o oružju.

U saopštenju tužilaštva pominje se i ruska državljanka „Vitalija B.“, koju je nemačka štampa identifikovala kao pratilju princa Rojsa. Ona je, prema navodima tužilaca, bila posrednik prilikom pokušaja grupe da uspostavi kontakt sa ruskim vlastima.

Mediji su preneli da je ruska ambasada u Berlinu, koju citiraju državne ruske novinske agencije RIA Novosti i Tass, negirala bilo kakve veze sa „terorističkim“ ili „ilegalnim“ organizacijama u Nemačkoj.

Prema pisanju nemačke štampe, takođe je uhapšena Birgit Malsak-Vinkeman, sudija i bivša zamenica predsednika krajnje desničarske stranke AfD (Alternativa za Nemačku) koja je zasedala u Bundestagu između 2017. i 2021. godine.

nem-pasos-rajha-s

Pasoš takozvanog nemačkog rajha koji su napravili pripadnici Rajhsburgera

Pretnja broj jedan

U saopštenju javnog tužilaštva u Karlsrueu, nadležnog za poslove državne bezbednosti navodi se da je grupa Rajhsburger osnovana „najkasnije do kraja 2021. godine“. Grupa je poznata i po operacijama zastrašivanja lekara koji vakcinišu pacijente.

Poslednjih godina, nemačke vlasti su krajnje desničarsko nasilje rangirale kao pretnju „broj jedan“ javnom redu, ispred rizika od džihadista. Nemačke vlasti su u proleće razbile ekstremno desničarsku grupu za koju se sumnja da je planirala napade u zemlji i kidnapovanja ministra zdravlja odgovornog za protivepidemijske mere.

Pripadnicima Reichsburger („građani Rajha“) kojima je zajedničko odbacivanje državnog poretka. Oni ne priznaju njene institucije, ne slušaju policiju, ne plaćaju poreze i ponovo izmišljaju registarske tablice svojih vozila - prenosi pariski Mond.

Procenjuje se da u Nemačkoj ima oko 20.000 pripadnika ovog pokreta koji poriče holokaust i zagovara upotrebu nasilnih akcija. Nemačko tužilaštvo navodi da se neki članovi pozivaju i na teorije zavere američkog krajnje desnog pokreta Kanon.

Veruju da Nemačkom vladaju članovi Duboke države

„Oni veruju da Nemačkom trenutno vladaju članovi takozvane Duboke države“ i da će „predstojeća intervencija Alijanse, tehnički superiornog tajnog društva vlada, obaveštajnih službi i vojske iz različitih zemalja, uključujući Rusku Federaciju i SAD, doneti oslobođenje”.

U svom planu za suzbijanje demokratskog poretka, ova mreža je „svesna da će biti i smrti“, što je „korak koji se smatra neophodnim“ da bi se postigla „promena sistema“.

Nemački pravosudni organi saopštili su da je identifikovana veoma strukturisanu i hijerarhijski postavljena organizacija sastavljena od „centralnog tela”, „vojnog ogranka” i komisije za „pravosuđe”, za „spoljne i zdravstvene poslove”. Među protagonistima su i bivši vojnici.

Pod nadzorom nemačke obaveštajne službe

Nedavno, u oktobru, pripadnici "vojske" grupe Rajhsburger posećivali su kasarne nemačke vojske, kako bi procenili sposobnost Bundesvera da prihvati njihove trupe nakon "puča".

Nemački Di Cajt je preneo da su „zaverenici već počeli otvoreno da regrutuju svoje članove u redovima vojske i policije - bilo penzionisanih pripadnika ili onih koji su još u službi“.

Grupu Rajhsburger nadzirale su nemačke obaveštajne službe, za koje je borba protiv krajnje desničarskog nasilja prioritet. List podseća da je u aprilu 2022. izvršen pretres kod bivšeg specijalca Bundesvera, bliskog mrežama  pokreta za “preživljavanje“, za koga se sumnja da je pripadnik grupe Rajhsburger. U njegovoj kući su, između ostalog, tada otkriveni oružje, municija i lažna granata.

„Sumnjamo da je planiran oružani napad na ustavna tela“, prokomentarisao je ministar pravde Marko Bušman u poruci na Tviteru koja se odnosi na „veliku antiterorističku operaciju“.

Demontirana zaverenička ćelija

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser ocenila je da su demontiranu zavereničku ćeliju „vodile fantazije o nasilnom rušenju i zavereničkim ideologijama“.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je "duboko zabrinut" zbog zavere, rekavši da je dostignut "novi nivo".

Nastavak istrage utvrdiće „da li ima elemenata krivičnog dela pripremanja poduhvata veleizdaje protiv države”, navelo je nemačko tužilaštvo.

Francuski mediji preneli su juče agencijske informacije o zbivanjima u Nemačkoj ali se niko nije upustio u njihovo komentarisanje čak ni na informativnim tv-kanalima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...