UKRAJINU ĆE U MOSKVI ZASTUPATI ŠVAJCARSKA ALI I RUSI S TIM TREBA DA SE SAGLASE

ML

Dobijanje saglasnosti Rusije za to, međutim, nije sigurno jer je Švajcarska prihvatila sankcije protiv Rusije pa se zato može sumnjati u njenu neutralnost
(ilustracija, Neutralna Švajcarska je od početka rata u Ukrajini davala do znanja da je spremna da diplomatski pomogne Ukrajini i preuzme ulogu posrednika kod Rusije)

Švajcarska je, kako javlja AFP, saopštila da je Ukrajina zatražila od nje da je diplomatski zastupa u Moskvi. Uslov za to, kako se ističe iz Berna, jeste da se zvanična Moskva saglasi s tim. Tu vest je prethodno objavila dnevnik Lucerner cajtung (Luzerner Zeitung)

Neutralna Švajcarska je od početka rata u Ukrajini davala do znanja da je spremna da diplomatski pomogne Ukrajini i preuzme ulogu posrednika kod Rusije. Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova je danas i zvanično potvrdilo da je iz Kijeva zatraženo da preuzme tu ulogu.

Dobijanje saglasnosti Rusije za to, međutim, nije sigurno jer je Švajcarska sledila primer Evropske unije i prihvatila sankcije protiv Rusije pa se zato može sumnjati u njenu neutralnost.  

Švajcarska ima u istoriji bogato iskustvo s ulogom tzv diplomatskog posrednika koju i danas ima u nekoliko konflikata. Na primer, Bern sad zastupa Sjedinjene Države u Iranu, a interese Irana u Kanadi i Egiptu. Takođe, zastupa Iran u Saudijskoj Arabiji i obrnuto, kao i interese Gruzije u Rusiji i obrnuto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...