Fejsbuk u Češkoj i Slovačkoj počinje proveru istinitosti vesti

M.L.

Fakta proverava agencija AFP, to je deo svetskog projekta u borbi protiv dezinformacija
(ilustracija, Ko će proveravati proverače istine?)

Kompanija Fejsbuk (Facebook) pustila je juče u Češkoj i Slovačkoj program provere istinitosti vesti koje se objavljuju na ovoj platformi. Fakta proverava francuska novinska agencija AFP, saopštio je, Fejsbuk. A radi se, kako dodaje češka agencija ČTK, o delu svetskog projekta koji firma realizuje u okviru borbe protiv dezinformacija.

Fejsbuk u ovome saradjuje s nezavisnim kontrolorima trećih strana iz celog sveta. Ovi, takozvani faktčekeri (fact-check), ispituju i ocenjuju tačnost sadržaja na Fejsbukovom Njus fidu (News Feed) u kome se "okačinju" vesti. Jedan od sertifikovanih ocenitelja jeste upravo AFP.

"Čim faktčeker oceni vest kao neistinitu, Fejsbuk počne da je u Njus fidu objavljuje ređe i time izrazito ograniči njeno širenje. Tako sprečava širenje hoaksa i snižava broj ljudi pred čijim se očima pojavljuje ova vest", informiše Fejsbuk.

"Stranice i domeni koje budu više puta budu širili neistinite vesti imaće sniženi domet i tako će gubiti u pogledu sposobnosti za monetizaciju i oglašavanje. Ukoliko vest bude označena kao neistinita, Fejsbuk upozorava korisnike koji ovaj materijal vide ili nastoje da ga šire - da je vest označena kao neistinita", dodaje se u saopštenju Fejsbuka.

Fejsbuk dodaje da u ovome sarađuje sa više od 50 partnera koji po celom svetu proveravaju sadržinu vesti na više od 40 jezika.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...