Prevedeni delovi: "Masakr u Srebrenici"

Edvard S. Herman

 

Masakr u Srebrenici: dokazi, kontekst, politika (1)

Trebalo je da bude i mora biti, više ravnoteže u predstavljanju onoga što se stvarno dogodilo u Srebrenici i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji - ako želimo da učimo iz svojih iskustava, piše u predgovoru knjige Masakr u Srebrenici: dokazi, kontekst, politika
Autor: Filip Korvin

Razumevanje masakra u Srebrenici (2)

Verujemo da inflacija brojeva i publicitet koji je dat Srebreničkom masakru kao i izbegavanje konteksta i zanemarivanje ubilačkih akcija drugih strana u bosanskom sukobu počiva na političkim interesima, piše profesor Edvard S. Herman u predgovoru knjige "Masakr u Srebrenici: dokazi, kontekst, politika"
Edvard S. Herman

Srbija – meta velikih sila u balkanskom ratu (3)

Od velikog je značaja da se objasni naizgled neobjašnjivo povlačenje 28. divizije iz Srebrenice – ostavili su žene i decu na brigu Armiji bosanskih Srba! – i vrlo efikasna kampanja protiv Srba da se podupre optužba za „genocid“, “, ukazuje Edvard Herman u prvom poglavlju knjige „Masakr u Srebrenici: dokazi, kontekst, politika“ (The Srebrenica Massacre: Evidence, Context, Politics)
Edvard S. Herman

Uvod u osvajanje Srebrenice (4)

Zauzimajući se za strane u konfliktu, Amerika je izbegavala ulogu poštenog sudije i potkopavala tri dogovora o prekidu rata postignuta pod pokroviteljstvom UN i Evropske unije koji su mogli pomoći da se rat potpuno izbegne u martu 1992. (Lisabonski plan) ili da se prekine krajem 1992. ili 1993. (Vens-Ovenov i Oven-Stoltenbergov plan)
Autor: Džordž Bogdanić

Pospešivanje mržnje i nasilja širom bivše Jugoslavije (5)

Razumevanje događaja koji okružuju Srebrenicu može da pomogne da se utvrdi hoće li Srbi nastaviti da budu izloženi silini napada za krivicu za tragični sukob koji se desio kada su velike sile – Evropska unija, Amerika i UN - ohrabrile raspad Jugoslavije, piše Edvard Herman u knjizi "Masakr u Srebrenici", u Poglavlju 10 pod naslovom Pregled i zaključci
Autor: Edvard Herman


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...