Orbanova vlada preko upitnika ispituje mišljenje Mađara: “anti-EU“ konsultacije o „odbrani suvereniteta“?

Pripremila N.J.

Mediji bliski vladi prenose mišljenja po kojima su konsultacije građana odgovor „federalističkim krugovima“ u Briselu koji sanjaju o stvaranju Sjedinjenih Evropskih Država“, dok opozicioni mediji kritikuju “dvoličnost“ vlasti u odnosu na EU
(ilustracija, Viktor Orban, mađarski premijer, foto EurActiv.sk)

Orbanova vlada traži od Mađara da do 10. januara ispune upitnik u kome će izraziti svoje mišljenje o pitanjima imigracije, o Hamasu, o Ukrajini i „LGBTQI propagandi“. Prema politikologu bliskom vlasti, ovim se šalje „snažna poruke Briselu“ – prenosi pariski Kurie enternasional u pregledu mađarskih medija:  

Godinu dana nakon „nacionalnih konsultacija (mišljenja građana) o sankcijama Rusiji, koje su osudile evropske mere, Orbanova vlada pokreće novi upitnik, tražeći mišljenje Mađara, kako to uostalom redovno čini od njegovog dolaska na vlast 2010. godine.

Nove „konsultacije tiču se ovog puta odbrane suvereniteta“, posebno „migrantskih geta“ koje bi Evropska unija (EU) želela da uspostavi, „podrške Brisela palestinskim organizacijama“, uključujući Hamas, „Ukrajine, zakona o zaštiti dece i kampanje finansiranje iz inostranstva“, navodi javni emiter MTVA https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/11/17/elindult-a-nemzeti-konzultacio-mar-elkezdtek-kezbesiteni-a-kerdoiveket

Kampanja podizanja svesti

Konsultacije su praćene „kampanjem podizanja svesti“ u kojoj se Mađari pozivaju da „ne igraju onako kako im sviraju Aleks Soroš (sin milijardera Džordža Soroša, koji je meta kritika mađarske vlasti) i Ursula fon der Lajen (predsednica Evropske komisije), prenosi konzervativni nedeljnik Mandiner  https://mandiner.hu/belfold/2023/11/alex-soros-es-von-der-leyen-lesz-a-konzultacios-kampany-ket-arca

Politikolog blizak mađarskoj vladi, kojeg citira dnevnik Magiar Nemzet https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/11/a-fidesz-ma-mar-az-egyetlen-olyan-part-europaban-amely-50-szazalek-feletti-tamogatottsaggal-bir?fbclid=IwAR24C9RFh-m0GNT9mMvwwJndhTnz4p5j9wFjPzhe2kh-_8bRnwD08CQBAww , smatra da su konsultacije građana odgovor „federalističkim krugovima u Briselu koji sanjaju o stvaranju Sjedinjenih Evropskih Država“.  

Upitnik „prenosi snažnu poruku Briselu“, koji „pokušava da preuzme suverenitet država članica“, dodaje se u članku ovog lista.

Konsultacije, čijih jedanaest pitanja počinje rečju „Brisel“, „zapravo ne dozvoljavaju nikakav drugi odgovor osim onoga što Fides (partija Viktora Orbana) očekuje“ i „postavlja pitanja za koja zna da ima u većini povoljan odgovor“, kaže politikolog kojeg citira sajt 24.hu https://24.hu/belfold/2023/11/19/orban-viktornak-mindenkeppen-hasznos-a-nemzeti-konzultacio/. Fides "mobiliše svoje tvrdo jezgro", a konsultacije predstavljaju "neku vrstu zagrevanja" u pogledu evropskih i opštinskih izbora u junu, dodaje isti analitičar.

Osporavanje vladinog upitnika

Socijaldemokratski list Nepsava https://nepszava.hu/3215871_nemzeti-konzultacio-2023-kerdesek-hazugsag osporava tačku po tačku „lažnog upitnika, izgrađenog na poluistinama i iskrivljenjima“. EU „ne želi da pravi migrantske getoe u Mađarskoj i ne želi da svi migranti uđu u zemlju“, „nikada nije podržavala i nikada neće podržati Hamas ili druge terorističke organizacije“, „ne šalje oružje Ukrajini jer odluka je na državama članicama“ i „ne želi da integriše Ukrajinu, već samo da počne pristupne pregovore“, objašnjava, na primer ovaj dnevnik.

Liberalni nedeljnik HVG https://m.hvg.hu/eurologus/20231117_A_kormany_nem_latja_az_EUt_Brusszeltol__Orban_sajat_donteseinek_foglyava_valt?fbclid=IwAR39udqf4oqE_cB9T_NBvImbuZyJ9NlArn4TtnMh3jfI9xhgC_9iSw-chUE piše da ove konsultacije izazivaju osećaj već viđenog u poređenju sa onima iz prošlosti. Prema časopisu, upitnik o suverenitetu „vrlo podseća“ na konsultovanje građana o imigraciji i terorizmu iz proleća 2015. godine. Štaviše, ocenjuje HVG, Orban i mađarska vlast „žele da rezultate upitnika politički iskoriste protiv Brisela“ i onda da „mašu u Briselu navodnim mišljenjem Mađara, kako su to činili prilikom konsultacija o sankcijama ili onima iz 2017. o Soroševom planu za naseljavanje migranata“.

„Mi igramo kako mi hoćemo“

Tokom svog nedeljnog intervjua 27. oktobra, na radio stanici javnog servisa Košut radio, Viktor Orban je najavio da bi nova konsultacija trebalo da „omogući vladi da na pregovare u Briselu dođe ojačana poverenjem i podrškom građana, čak i ako to znači da će se suočiti sa značajnim preprekama. Osam miliona mađarskih birača ima rok do 10. januara da pošalje upitnik o „odbrani suvereniteta“ poštom ili putem interneta.

Viktor Orban je nekoliko dana pre tog intervjua – 23. oktobra, na dan sećanja na antisovjetsku pobunu 1956. godine, tokom govora u Vespremu pred oduševljenom publikom, uporedio Brisel sa SSSR-om, tvrdeći da je Evropska unija „loša parodija Sovjetskog Saveza“ – preneo je javni servis MTVA https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2023/10/23/orban-viktor-ha-brusszel-futyul-is-mi-ugy-tancolunk-ahogy-mi-akarunk .

„Morali smo da igramo kako je Moskva svirala (tokom sovjetske ere). Čak i ako Brisel svira, mi igramo kako mi hoćemo, a ako nećemo – mi ne igramo“, rekao je Orban.

Provladini mediji podržavaju njegovu borbu protiv „rodne ideologije” i federalne Evrope, a opoziciona štampa osuđuje “dvoličnost“.

 

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...