Proizraelski mediji o Bliskom Istoku: Zašto Moskva sada glasno zahteva hitno oslobađanje talaca?

N:J.

“Pre svega, piše izraelski konzervativni dnevnik Makor rišon, Rusija je od početka rata izgubila kontakt sa sedam svojih agenata iz SVR, svoje spoljne obaveštajne službe, negde između južnog Izraela i pojasa Gaze... I Rusija bi želela da ih vrati, na diskretan način. Hoće li uspeti?“
(ilustracija, izraelski list Makar rišon tumači ponašanje Kremlja kao pokušaj da se "ponovo poveže sa izraelskim vlastima, veoma razočaranim rusko-iranskim približavanjem u kontekstu ratu u Ukrajini i proarapskim pozicijama Moskve"

“Prilično vešt u pregovorima iza kulisa kada je reč o sopstvenim državljanima, Kremlj sada glasno zahteva hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas. Mediji dovode u pitanje ovu novu odlučnost i pitaju se da li Rusija zaista može da utiče na situaciju“, piše francuski Kurije enternasional, donoseći pregled ruske štampe:

Odgovarajući 24. oktobra na pitanje o taocima Hamasa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je na oslobađanje svih ljudi, bez obzira na nacionalnost, koji su zarobljeni u Pojasu Gaze od početka operacije “Poplava.'Al-Aksa“ 7. oktobra.

Rusi pregovaraju o taocima

„Smatramo da svi taoci moraju odmah biti oslobođeni. To je naš čvrst stav“, rekao je on, a prenela je državna agencija Tass https://tass.ru/politika/19099709. Portparol Kremlja rekao je da je zabrinut „za sudbinu svojih sugrađana“, ali je odbio da pomene njihov tačan broj.

Za mnoge ova izjava Dmitrija Peskova predstavlja prekretnicu u zvaničnom stavu Kremlja o ovom pitanju. Ruski zvaničnici tvrde da su od prvih sati upada Hamasa u Izrael održavali kontakte sa ovom grupom (koju Rusija ne klasifikuje kao terorističku), kako bi kao prioritet dobili oslobađanje svojih sugrađana, dvojnih rusko-izraelskih državljana. Sam Dmitrij Peskov je, na primer, 10. oktobra u onlajn novinama Gazeta.ru https://www.gazeta.ru/politics/news/2023/10/10/21468847.shtml potvrdio da su ruski državljani zaista pali u ruke Hamasa i da su u toku „razgovori“ o njihovom oslobađanju.

Zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov je 13. oktobra za agenciju Ria Novosti https://ria.ru/20231013/khamas-1902633991.html objasnio da je Moskva u kontaktu sa dvojicom učesnika u sukobu.

„Imamo pristup političkim predstavnicima Hamasa“, priznao je zamenik ministra, objašnjavajući da su napori ruske diplomatije usmereni ne samo na prekid nasilja, već i na „oslobađanje talaca“. Ova poslednja tačka „zahteva diskretnu diplomatiju, a ne senzacionalne deklaracije“, precizirao je Mihail Bogdanov.

Osporavanje ruske uloge: Briga za taoce ili agente?

Očigledno je da Rusija računa na ovog diskretnog čoveka, koji je i specijalni predstavnik Kremlja za Bliski istok predsednika Vladimira Putina, kako bi se pozicionirala kao posrednik u ratu. Ruska štampa je pominjala činjenicu da bi Mihail Bogdanov mogao da otputuje u Katar da se sastane sa predstavnicima Hamasa. U svakom slučaju, on je predstavljao Rusiju na samitu u Kairu 21. oktobra, podseća dnevnik Izvestija https://iz.ru/1592989/2023-10-21/rossiiu-na-sammite-mira-po-gaze-predstavit-zamglavy-mid-bogdanov . Ali ništa još nije “procurilo“ u vezi sa njegovim razgovorima, čak i ako će, kako Peskov uverava, Rusija „nastaviti sa svojim naporima“ da oslobodi taoce.

Na svom nalogu na Telegram kanalu https://t.me/mideastr/5702 , dugogodišnja dopisnica dnevnog lista Komersant sa Bliskog istoka, Marijana Belenkaja, ipak dovodi u pitanje ovu promenu tona u ruskoj retorici, naglašavajući njenu novu „odlučnost“. Kao odgovor, ona upućuje čitaoce na članak u konzervativnom izraelskom dnevniku Makor rišon https://www.makorrishon.co.il/news/686499/, u kojem se navodi da se ova promena može objasniti željom Kremlja da se ponovo poveže sa izraelskim vlastima, a priori veoma razočaranim rusko-iranskim približavanjem u kontekstu ratu u Ukrajini i proarapskim pozicijama Moskve.

Pre svega, piše Makor rišon, Rusija je od početka rata izgubila kontakt sa sedam svojih agenata iz SVR, svoje spoljne obaveštajne službe, negde između južnog Izraela i pojasa Gaze... I Rusija bi želela da ih vrati, na diskretan način. Hoće li uspeti? „Ko poživi videće“, zaključuje Marijana Belenkaja koristeći staru rusku poslovicu.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...