Mediji: Najveći zdravstveni štrajk u SAD poslednjih decenija

N.J.

Od januara, broj zaposlenih u štrajku u Sjedinjenim Državama već je skoro dostigao najveći broj zabeležen u poslednjih trideset godina, piše Njujork tajms (NYT)
(ilustracija, najveći štrajk u novijoj američkoj istoriji u zdravstvenom sektoru, izveštava Vol Strit Džornal, foto Irfan Khan/Los Angeles Times)

Desetine hiljada zaposlenih u gigantu Kaiser Permanente stupilo je 3. oktobra u štrajk. Oni protestuju zbog nedostatka osoblja i niskih plata – prenosi pariski Kurie enternasional.

„Više od 75.000 medicinskih sestara, farmaceuta i drugih zaposlenih u grupi Kaiser Permanente napustilo je svoja radna mesta u sredu, započevši najveći štrajk u novijoj američkoj istoriji u zdravstvenom sektoru“, izveštava Vol Strit Džornal (WSJ) https://www.wsj.com/health/healthcare/healthcare-worker-strike-kaiser-permanente-b404e9d5?mod=hp_lead_pos9

Sindikati koji predstavljaju ove radnike „nisu postigli sporazum sa grupom Kaiser o povećanju plata i zapošljavanju“.

ameri-strajk-zdravstvo-s

„Zdravstveni radnici brinu o previše pacijenata za premalu platu, čuje se širom zemlje“, ističe Njujork tajms povodom štrajka

„Sa ovim štrajkom za koji je najavljeno da će trajati tri dana, bolnice, klinike i apoteke  pridodate na listu onih sektora koji su ove godine stupili u štrajk. Pre njih to su učinili radnici u automobilskoj industriji i holivudski scenaristi“, podseća WSJ.

Od januara, broj zaposlenih u štrajku u Sjedinjenim Državama već je skoro dostigao najveći broj zabeležen u poslednjih trideset godina, kako piše Njujork tajms (NYT) https://www.nytimes.com/interactive/2023/09/03/business/economy/strikes-union-sag-uaw.html

„Štrajk će posebno uticati na pacijente u Kaliforniji“, piše u tekstu pod naslovom “Leto štrajkova“, jer upravo u Kalifirniji gigant Kaiser ima najviše zaposlenih.

„Zdravstveni radnici brinu o previše pacijenata za premalu platu, čuje se širom zemlje“, ističe Njujork tajms povodom štrajka, evocirajući štrajk medicinskih sestara prošlog januara u Njujorku i „više od deset štrajkova istog tipa ove godine“.

„Oni štrajkuju za svoje pacijente, jer nedostatak medicinskog osoblja dovodi do odlaganja nege“, kaže portparol ogranka sindikata SEIU (Međunarodna unija zaposlenih u uslužnim delatnostima), preneo je Los Anđeles tajms https://www.latimes.com/california/story/2023-10-04/75000-kaiser-workers-go-on-strike-disrupting-healthcare-in-california-and-beyond


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...