Nemački mediji: Novinare i urednike tabloida Bild uskoro će zameniti veštačka inteligencija

Priredila N.J.

Uredničko mesto mesto biće zamenjeno softverom za veštačku inteligenciju, radi uštede, objašnjava uprava najčitanijeg nemačkog lista
(ilustracija, Otpuštanje članova redakcije pravda se - digitalizacijom)

Zaposleni u tabloidu Bild već su suočeni sa posledicama primene veštačke inteligencije (AI) na svet rada – prenosi francuski Kurie Enternasional u pregledu štampe.

Prema Frankfurter Allgemeine Zeitungu (FAZ), najčitanije nemačke novine  - tabloid Bild - trenutno trpe posledice ogromnog "plana uštede od 100 miliona evra", koji je pokrenula grupa Aksel Špringer.

Otpuštanje 200 ljudi

U planu rekonstrukcije su ukidanje nekoliko regionalnih izdanja i smena dela uprave. Pre svega, „veštačka inteligencija će zameniti određene urednike” konzervativnih novina. Udruženje nemačkih novinara oštro je kritikovalo ovu meru.

E-mail poslat redakciji tabloida Bild dokazuje da „što se tiče veštačke inteligencije, Špringer više nije u fazi rasprave, već primene“ – piše FAZ, dodajući da medijska grupa Špringer tvrdi da je pokušala da pronađe „konstruktivna rešenja“ i da izbegne veći broj otpuštanja.

Ali „mi smo, nažalost, dužni da se ’rastanemo od kolega čije misije mogu da obavljaju veštačka inteligencija ili procesori, kao i od zaposlenih čijim trenutnim kapacitetima nije mesto u novoj organizaciji“, saopšitili su rukovodioci Springera.

Ukupno je planirano oko 200 otpuštanja – nisu svi vezani za razvoj alata koji koriste AI.

Nova definicija dobrog novinarstva

Broj štampanih primeraka Bilda zaista je u stalnom opadanju poslednjih godina, iako je ostvario prodaju od 1,1 milion na kraju 2022.

Suočen sa ovim rezultatima, šef kompanije Springer, Matijas Dopfner, najavio je u februaru strategiju - više digitalno orijentisanu. Za njega, „to je značilo ’ne samo oproštaj od papira, već i fundamentalnu redefinaciju onoga što je kvalitetno novinarstvo u digitalnom dobu’”.

U to vreme je prvi čovek kompanije već hvalio zasluge AI, veujući da će na kraju ljudi proizvoditi samo „najbolji“ novinarski sadržaj, poput komentara ili istraživanje.

„Alati kao što je chatbot ChatGPT mogli bi da poboljšaju rad slobodnih ljudi, ili ga čak zamene“, rekao je on.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...