Tinejdžeri i društvene mreže (2): mentalno zdravlje dece zaista je u opasnosti

Priredila N.J.

U januaru je školski okrug Sijetla prvi podneo tužbu protiv industrijskih giganata kao što su Fejsbuk, TikTok i Instagram, između ostalih, smatrajući ih odgovornima za krizu mentalnog zdravlja koja se raširila među mladim ljudima. Ubrzo nakon toga, okrug Kent (južno od Sijetla) učinio je isto (…)
(ilustracija, Strahovi oko platformi su ozbiljni i potkrepljeni, kaže kolumnista uglednog američkog dnevnika Sijetl tajms)

Ovo nije samo kolektivna panika: strahovi oko platformi su ozbiljni i potkrepljeni, kaže kolumnista uglednog američkog dnevnika Sijetl tajms

https://www.seattletimes.com/seattle-news/mental-health/teens-carry-a-threat-to-mental-health-in-their-pockets/, prenosi francuski Kurier Enternasional. Da bi se bolje zaštitilo mentalno zdravlje mladih, mora se preduzeti niz mera. To ne znači da je nužno da im zabranite pametni telefon:

Uticaj društvenih mreža

Svaka generacija ima sopstvenu kulturnu evoluciju i strahove za mlade ljude koji iz nje proizilaze. Kada sam bio klinac, sredinom 1980-ih, Tiper Gor (supruga Al Gora, tada potpredsednika Sjedinjenih Država) i udruženje roditelja bavili su se rokom i repom, koje su krivili za grube i prljave reči. Njihova kampanja je dovela do prvog "upozorenja" na albumu 2 Live Crev.

Decenijama kasnije, društvene mreže su te koje su se našle u središtu debate o njihovom uticaju na mentalno zdravlje mladih.

S obzirom na to da se sa ovom morlanom panikom često preteruje i da se ona ciklično ponavlja, mnogi trenutne brige ne shvataju dovoljno ozbiljno. Za razliku od uvredljivih ili seksualno nabijenih tekstova koje su optuživali da kvare dobru decu u moje vreme, strahovi od društvenih medija su mnogo konkretniji.

U januaru je školski okrug Sijetla prvi podneo tužbu protiv industrijskih giganata kao što su Fejsbuk, TikTok i Instagram, između ostalih, smatrajući ih odgovornima za krizu mentalnog zdravlja koja se raširila među mladim ljudima. Ubrzo nakon toga, okrug Kent (južno od Sijetla) učinio je isto […].

Žan Tvenge (Jean Twenge), profesorka psihologije na Državnom univerzitetu u San Dijegu i autorka knjige „Internet generacija“, uverava da postoji mnogo razloga za brigu. Tokom nedavnog intervjua, ona je objasnila da je od početka 2010-ih došlo do zabrinjavajućih promena u mentalnom zdravlju, posebno mladih devojaka. Među devojčicama uzrasta od 10 do 14 godina hospitalizacije zbog samopovređivanja utrostručile su se tokom 2010-ih, a stopa samoubistava u ovoj starosnoj grupi se udvostručila.

Istraživanje Žan Tvenge pokazuje da su se teške depresivne epizode ​​među devojčicama uzrasta od 12 do 17 godina takođe povećale za 52%. Nije primetila uporedivu korelaciju u drugim starosnim grupama.

U državi Vašington, između 2015. i 2021. godine, broj hospitalizacija se skoro udvostručio među mladim ljudima čija je glavna dijagnoza psihijatrijska, otkrio je Sijetl tajms.

Korelacija ne znači uzročnost ali, kako Žan Tvenge primećuje u pogledu uspona društvenih mreža, „teško je pronaći druge događaje ili situacije koje su se pojavile početkom 2010-ih i koje su se razvijale više od jedne decenije “u istom smeru".

„Izazov crne rupe“

Profesorka psihologije dodaje da su akademska istraživanja utvrdila veze između upotrebe Instagrama i pojava kao što su negativno društveno poređenje, poremećaji u ishrani i dismorfofobija, posebno među adolescentkinjama. Kako je otkrio uzbunjivač, studije koje je sprovela matična kompanija Instagrama, Fejsbuk, došle su do istih zaključaka…

Pored mentalnog zdravlja, postoje i opasne (i destruktivne) telesne posledice TikTok-a.

Najstrašniji, i očigledno najopasniji, bio je "izazov crne rupe", u kome učesnici moraju da zadrže dah dok se ne onesveste. Nije iznenađujuće da je ovaj „izazov“ doveo do smrti dvadesetoro dece u periodu od osamnaest meseci, prema članku lista Daily Beast objavljenom u novembru 2022. Petnaestoro ovih dečaka imali su 12 ili manje od 12 godina, što je ispod minimalne starosti od 13, potrebnih za registraciju u aplikaciji. Godine 2020, New York Times je otkrio da je trećina korisnika TikTok-a imala 14 ili manje godina.

„Jasno je da je [TikTok] platforma za veoma malu decu“, kaže Žan Tvenge. „Čini se da ih zaista nije briga da provere starost korisnika na ovoj platformi.“

Kako ograničiti vreme na društveniom mrežama?

Ona se ne zalaže za zabranu mobilnih telefona, ali postoje razumna rešenja za ublažavanje svemoćnog uticaja društvenih mreža na psihu naše dece. Pominje se nekoliko ideja: stvarno primeniti prag od 13 godina; ograničiti pristup tinejdžerima društvenim medijima noću; i ograničiti tinejdžerima svakodnevnu upotrebe društvenih mreža.

Teško je, međutim, sprovesti kontrolu vremena provedenog na aplikacijama, podvlači psiholog.

„Teško je ograničiti upotrebu društvenih mreža, jer ove aplikacije rade protiv nas. Ovi algoritmi su dizajnirani tako da na njih uvek trošimo sve više vremena; veoma je teško spustiti telefon posle trideset minuta.”

Za marginalizovane populacije koje pronalaze međusobnu pomoć i solidarnost na platformama kao što je Instagram, Žan Tvenge veruje da postoje načini da se očuvaju dobre strane uz ograničavanje nezdravih dimenzija (…).

Gde je izvor samopouzdanja?

Maia Roundtri, 18-godišnja srednjoškolka iz Sijetla, sumnja da se psihički problemi među adolescentima mogu rešiti jednostavnim tužbama protiv Gafam (Google, Apple, Facebook, Amazon et Microsoft). Ona priznaje da postoje posledice na mentalno zdravlje i sama je primetila da je veoma lako uporediti se sa drugima na društvenim mrežama.

Za nju su ove platforme jedan aspekt globalnog problema među tinejdžerima: učenje kako da upravljaju svojim poteškoćama. Jedna strategija je stvaranje prostora u kojima se osećate bezbedno i podržano, van mreža, objašnjava ona.

„Uspela sam da se okružim ljudima koji mogu da mi daju samopouzdanje, ljudima sa kojima se identifikujem, što mi pomaže da se izvučem iz ovog haosa.“

Od koledža, ona je bila uključena u udruženja kao što je Powerful Voices, koja pomažu mladim devojkama i kvir-tinejdžerkama da se afirmišu. Sada je pripravnik u udruženju koje vidi kao izvor samopouzdanja potrebnog tinejdžerima van interneta da bi izgradili društvene odnose.

Prema Maia Roundtri, nije dovoljno eliminisati društvene mreže ako ih ne zamene drugi oblici veza.

„Imati više prostora u kojima tinejdžeri i mladi ljudi mogu da se afirmišu onakvi kakvi jesu i bez kompleksa, bilo bi pravo - zdravo i inovativno rešenje.“

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...