Prvi kritički članci o Volodimiru Zelenskom u zapadnim medijima: Tamna strana heroja

Priredila N. J.

“Komičaru koji je postao predsednik, Zapad sada aplaudira — i čak od njega pravi heroja — zaslepljen njegovom stimulativnom ratnom retorikom. Pre ruske ofanzive, međutim, Zelenski je već gubio snagu. Malo ko je smatrao da će biti ponovo izabran 2024…“, piše portal Politiko iz Brisela
(ilustracija, Volodimir Zelenski je glumio predsednika Ukrajine na TV-u. Sada je to realnost - izvor, CNN, 2019. godina)

U zapadnim zemljama ukrajinski predsednik uživa besprekornu reputaciju heroja. Međutim, u Ukrajini ga deo opozicije kritikuje zbog težnje da centralizuje vlast i da radi šta hoće, piše Politiko, informativni sajt osnovan u Briselu, a prenosi pariski Kurie enternasional:

“U nedeljama koje su prethodile ruskoj invaziji, u Ukrajini je bilo primetno ogorčenje među mnogim bivšim ministrima i opozicionim liderima. Molili su predsednika Volodimira Zelenskog da se sastane s njima - nešto što nije uradio otkako je na vlast došao skoro tri godine ranije.

„Ukrajina je zarobljenik šefa države“

Takođe su ga mesecima pozivali da poveća finansiranje oružanih snaga zemlje i zahtevali da se pozovu rezervisti dok je Vašington sve više upozoravao na rizik od invazije za koju je Zelenski i dalje verovao da je malo verovatna. Zahtevali su i intenziviranje vojnih priprema, izdavanje naredbi civilne odbrane, kako bi ljudi znali šta da rade kada zapuca.

„Ukrajina je zarobljenik šefa države koji ne razmišlja strateški“, rekla mi je Lesija Vasilenko, poslanica i članica liberalne, proevropske stranke Holos, pet dana pre invazije. „Mislim da ćemo mu to kasnije zameriti. Činjenica je da on nije sve znao, ali činjenica je i da je odbio da se okruži specijalistima koji znaju da postavljaju pitanja, da ima savetnike koji su sposobni da mu protivreče i osporavaju njegove odluke -  mi rizikujemo da platimo cenu za to“, rekla je.

Greške od tada su Zelenskom očigledno oproštene, ali ih niko nije zaboravio. One su razlog za zabrinutosti onih koji strahuju od posleratnog perioda u Ukrajini i to vide kao trend koji će se samo pogoršati kada oružje utihne. Kažu da predsednikovi kvaliteti kao hrabrog ratnog vođe ne odgovaraju mirnodopskom vremenu.

Obećao mnogo, ispunio malo

Rat nije nije ublažio nestrpljenje Zelenskog u odnosu na vlast ili državne institucije koje ne deluju tako brzo i ne pokoravaju se onoliko brzo koliko bi on želeo. On više voli da ima pregled situacije, ignoriše detalje i voli da se osloni na uski krug prijatelja u koje ima potpuno poverenje.

Komičaru koji je postao predsednik Zapad sada aplaudira — i čak od njega pravi heroja —zaslepljen njegovom stimulativnom ratnom retorikom. Pre ruske ofanzive, međutim, Zelenski je već gubio snagu. Malo ko je smatrao da će biti ponovo izabran 2024. jer je njegova popularnost naglo opadala u anketama koje su pokazivale da je bilo 31 odsto nezadovoljnih na kraju 2021. Obećao je mnogo, verovatno previše, i ispunio malo.

„Ukrajina ima dva velika problema: rat u Donbasu i ljude koji se plaše da investiraju u zemlju“, rekao je on ubrzo posle svoje predsedničke pobede. Ali njegovi napori da se bori protiv korupcije su propali, a njegovo obećanje da će rešiti pitanje Donbasa nije održano. Neki su optužili Zelenskog da previše veruje u svoje moći ubeđivanja i svoju harizmu.

„Verovao je da će biti lako vratiti mir, jer je sve što je bilo potrebno bilo da 'gleda Putina pravo u oči' i iskreno razgovara sa njim“, rekao je poslanik Nikola Knjažitski. „Mislio je da je zapravo prilično jednostavno upravljati državom. Mi donosimo odluke i one moraju da se sprovedu“, rekao mi je Knjažitski. A kada su stvari krenule naopako, neizbežno je uveravao da su za to „krivi prethodnici, koji su morali da budu strpani u zatvor“.

Genije u komunikaciji

Ipak bilo je nečeg neverovatnog u metamorfozi Zelenskog od razočaravajućeg mirnodopskog lidera ili kako ga bombastično opisuje francuski intelektualac Bernar-Anri Levi, „novog, mladog i veličanstvenog oca osnivača“ slobodnog sveta. Čak mu i njegovi kritičari u Ukrajini skidaju kapu i pozdravljaju njegovu veštinu kao genija u komunikaciji: njegovi svakodnevni govori upućeni Ukrajincima su ih uveravali, usmeravali ih, podizali im moral, čak i kada je bio slab, što možemo razumeti – piše Politiko.

„Kao lider, bio je u stanju da ubedi“, komentariše Adrijan Karatnicki, član Atlantskog saveta, američkog trusta mozgova. „Dobar je u kanalisanju javnog mnjenja, ali je sada efikasniji jer je zemlja mnogo ujedinjenija. On je i dalje isti tip – glumac, zabavljač – ali to ga čini idealnim ratnim vođom jer je u stanju da otelotvori porive javnosti.”

Kada se, međutim, politika vrati u normalu, javnost će biti razjedinjena, Zelenski je nepostojan lider koji menja scenario i prepisuje istoriju kako bi odgovarala hirovima javnog mnjenja.

„Tokom rata on iza sebe ima apsolutnu državnu vlast. Ali kočija će ponovo postati bundeva (kao iz bajke o Pepeljuzi), moraće da se suoči sa sasvim drugačijim svetom“, zaključuje Karatnicki.

Raste gnev u Radi

To je svet koji zapravo nije nestao. Kritičari pominju Ivanu Klimpuš-Cincadze, opozicionu poslanicu, članicu partije Evropska solidarnost i nekadašnju potpredsednicu vlade u prethodnoj vladi, zaprepašćenu jednostavnom pričom o Davidu protiv Golijata.

U međuvremenu, u Radi – ukrajinskom parlamentu – raste gnev, poslanici se žale da ih ignoriše vlada koja već pre rata nije baš tolerisala intervenciju zakonodavne vlasti - koju danas skoro u potpuno zaobilazi. Od ruske invazije, Zelenski se samo jednom sreo sa opozicionim liderima – i to pre skoro godinu dana.

„Tokom rata odluke se moraju donositi brzo. Dakle, to je pomalo normalno“, priznaje Cincadze. Vidimo da su odluke sve više centralizovane, koncentrisane u sve manje i manje ruku, to podriva sistem upravljanja koji nastojimo da razvijemo i jačanje naših demokratskih institucija koje bi trebalo da ispunjavaju kriterijume koje je uspostavila EU.”

Ivanna Klimpouch-Cincadze strahuje da je najnoviji talas hapšenja zbog borbe protiv korupcije bio više nego simbolični gest uoči februarskog samita EU-Ukrajina – i da bi mogao dovesti do daljeg jačanja centralizacije vlasti.

„Pogrešno je misliti da je centralizacija vlasti odgovor na izazove koje moramo da prevaziđemo“, dodaje ona. „Mislim da je važno veoma pažljivo pratiti kako će se odvijati suđenja u slučajevima korupcije, da li postoje transparentne istrage, da li se vladavina prava savesno poštuje.”

Kompromitovanje Zelenskog

Prema rečima Knjažickog, ne treba gubiti iz vida činjenicu da je Zelenski populistički političar i da je zbog toga i ima takve mane. Međutim, opozicioni poslanik sa zadovoljstvom vidi kako se ukrajinsko civilno društvo razvijalo tokom rata, kako je lokalna politička autonomija ojačana dobrovoljnim aktivistima i uzajamnom pomoći nastalim u ratu i kako su se ponašali pojedini državni organi – posebno železnica i energetski sektor. Upravo to će, kaže on, zajedno sa snažnim osećajem nacionalne pripadnosti, iskovanim u ratu, činiti temelje snažne Ukrajine posle rata – piše briselski sajt Politiko.

Ovakva kritička analiza lika i dela ukrajinskog predsednika Zelenskog koju je objavio Politiko jedna je od prvih u zapadnim medijima od kada je Rusija napala Ukrajinu krajem februara 2022. godine. Ona stavlja ličnost Zelenskog u kontekst koji je širi od ratnog, pravi projekciju u budući hipotetički period mira, ali implicitno vraća i na predratni period u kome je imidž Zelenskog kao jednostavnog čoveka koji će se obračunati sa oligarsima već bio “pokvaren“.  Ukrajinski sajt istraživački sajt Slidstvo info  https://www.slidstvo.info/pro-nas/ objavio je, a na francuskom preneo Kurie Enternasional, u oktobru 2021. godine kompromitujuće pojedinosti koje se odnose na Zelenskog, koje se posebno tiču „tajnih poslova pratnje predsednika Vladimira Zelenskog, luksuznih nekretnina u srcu britanske prestonice, kompanija koje prikrivaju poslove na Krimu“, a predstavljala bi samo „deo otkrića novinara, zahvaljujući  širenju ovih novih dokumenata”.

Ukrajinski novinari iz Slidstvo info učestvivali su u otvaranju Pandora pejpers –  afere koju opisuju kao rezultat “najveće istraživačka novinarske saradnje u istoriji, koja otkriva tajne 35 sadašnjih i prošlih svetskih lidera, više od 300 visokih zvaničnika u 90 zemalja”.

 „Godinu dana je više od 600 novinara iz 117 zemalja proučavalo 11,9 miliona poverljivih dosijea“.

Slidstvo info pisalo je tada da Pandora - dokumenti pokazuju „kako su međunarodne banke, pravne konsultantske firme stvorile sivu ekonomiju, koristeći ofšor kompanije locirane u poreskim rajevima poput Britanskih Devičanskih ostrva, Belizea, Kipra i Samoe. Među klijentima ovih kompanija su predsednici, premijeri, poslanici, članovi kraljevskih porodica. Ali i svetske poznate ličnosti, pa čak i ubice.” Ovi akti predstavljaju „gubitke u iznosu od milijardi dolara za svetsku ekonomiju, pljačku državnih budžeta koja stanovništvo lišava pristupa obrazovanju i kvalitetnoj zdravstvenoj nezi“.

U Ukrajini je „2012. godine, kada je njegovu produkcijsku kompaniju Kvartal 95 preuzeo televizijski kanal oligarha Igora Kolomojskog, tada uspešni komičar Volodimir Zelenski i njegovo najbliže okruženje stvorili su mrežu ofšor kompanija, koja sada poseduje luksuzne nekretnine u Londonu vredne milione dolara”. Tako „Serhij Čefir, bivši scenarista i producent, suosnivač Kvartala 95 i prvi savetnik predsednika, ima dva stana u britanskoj prestonici, čija je vrednost procenjena na više od 5 miliona dolara“, pisao je u oktobru 2021. Slidstvo.info.

„Jedna kompanija je u srcu mreže okruženja Zelenskog – to je Maltek Multicapital Corp, registrovana na Britanskim Devičanskim ostrvima i u vlasništvu je sadašnjeg predsednika u jednakim udelima sa njegovom suprugom, braćom Serhijem i Borisom Čefirom, i Andrijem Jakovljevim, režiserom i scenaristom filmova i serija za Kvartal 95”, pisao je ukrajinski portal Slidstvo info u oktobru 2021. godine.

Otkrića o poslovima Zelenskog i njegovih rođaka prenosi i Slidstvo info u dokumentarnom prenosu na Jutjubu.

Lider umešan u korupciju

Ali mnoga druga velika imena u ukrajinskom društvu pojavljuju se tada u Pandorinim dokumentima, kao što je Ivan Bakanov, bivši pravnik Kvartala 95, sada šef SBU, službe bezbednosti zemlje, ili čak oligarsi poput Dmitra Firtača ili Rinata Ahmetova. Tu je i „zaštitnik“ Zelenskog, Igor Kolomojski, koji je već bio na meti pravosuđa zbog pronevere.

Glasom Petra Porošenka, rivala Zelenskog tokom predsedničkih izbora 2019, deo opozicije se brzo dohvatio ove afere, ukazivala je Ukrainska pravda https://www.pravda.com.ua/news/2021/10/4/7309341/  u vreme „Pandora liks“ 2021. godine. Bivši predsednik Porošenko je sa govornice Rade (Narodne skupštine) rekao: „Danas moramo da govorimo o zločinima, međunarodnim zločinima koje su počinili visoki državni zvaničnici, a posebno Volodimir Zelenski. Na žalost, sada je ukrajinska država ta koja je na udaru. Kada se, kao rezultat delovanja predsednika Zelenskog, Ukrajina u svetu pojavi kao država čiji je lider umešan u globalnu korupciju, pranje novca ukradenog iz Ukrajine sa njegovim poslovnim partnerom, gospodinom Kolomejskim…“

Na to je Oleksandar Kornijenko, lider poslaničke grupe predsedničke partije Sluga naroda, „uzvratio da su veze Petra Porošenka sa ofšor kompanijama, u međuvremenu već pominjane u Panamskim papirima“, izvestio je tada takođe ovaj onlajn ukrajinski dnevnik.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...