Ruski mediji o energetskoj krizi: Hoće li Evropa preživeti bez ruskog gasa?

Priredila N.J.

“Kratkoročno i srednjeročno, Gasprom i Rusija – mogu samo da izađu kao pobednici iz energetskog obračuna sa Evropom. To ne bi trebalo da spreči Moskvu da nastoji da diverzifikuje svoj izvoz, navodi ruska štampa“, a prenosi pariski Kurie Enternasional
(ilustracija, brod koji je postavio gasovod po dnu Baltika: Početak isporuke gasa gasovodom Severni tok 2 planiran je od 1. oktobra prošle godine, ali nije proradio "iz političkih razloga", voljom nemačke strane

„Da li će Evropa preživeti bez ruskog gasa“, pita se energetski ekspert Aleksandar Sobko, u kolumni koju je objavila ruska novinska agencija Ria Novosti, podsećajući na realnost bez presedana: „Tako mali obim izvoza nikada nije zabeležen u novijoj istoriji tržišta gasa – prenosi pariski Kurie Enternasional.

Razlozi ovog „drastičnog smanjenja” dobro poznati, nastavlja ruski ekspert: beskonačno remontovanje jedne od turbina gasovoda Severni tok i male količine isporučene kroz Ukrajinu zbog rata.

Što se tiče isporuka preko Turske (uglavnom u Srbiju i Mađarsku, dve zemlje koje Kremlj smatra „prijateljskim”), one predstavljaju „beznačajne količine” u evropskim razmerama, piše on.

Bez evropskih sankcija za uvoz gasa

Problem ostaje Severni tok, kroz koji dotiče tri puta manje gasa. Što se tiče Severnog toka 2, „konačno spreman“, koji direktno povezuje Rusiju sa Nemačkom ispod Baltičkog mora, Berlin je suspendovao njegovo puštanje u rad „iz političkih razloga“.

Pored toga, od početka rata Gasprom je obustavio isporuke određenim zemljama zbog njihovog odbijanja da plate u rubljama.

„Dugoročno je to rizična igra, ali kratkoročno i srednjoročno ima sve šanse da uspe. Jednostavno zato što ne postoji ništa što bi nadoknadilo nedostajuće količine gasa.”

Analiza Aleksandra Sobka podseća na analizu Arine Raksine, ekonomske novinarke agencije Tass, koja podseća da Evropska unija do sada nije formulisala nikakve sankcije u vezi sa isporukom ruskog gasa, od kojih je jako zavisna. S druge strane, 26 država EU usvojilo je plan za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, plašeći se da će Rusija sama odlučiti da smanji svoj izvoz.

Evropljani sami zatvorili slavinu

Ova protivurečnost nije promakla Vladimiru Putinu:

„Gasprom je svoje obaveze ispunio, ispunjava i ispuniće u potpunosti, ako to, naravno, nekome bude potrebno“, rekao je on, podseća Tass. „Da nije tužno bilo bi smešno da Evropljani sami zatvore slavinu i onda traže nekoga koga će za to okriviti“, nastavio je on.

Video je, kako je rekao, snimak kampanje za uštedu tople vode u Nemačkoj:

„Ako želite da razbesnite Putina, operite samo ova četiri dela tela. Prikazuju dečaka pod tušem koji drži evropsku zastavu i ukazuju na četiri dela u pitanju.“

„Potpuno su poludeli“, prokomentarisao je šef ruske države, a citira popularni dnevni list Komsomolskaja pravda.

Konačno, ruska štampa se pita da li ovaj pad izvoza u Evropu neće uticati na Rusiju, da bi zaključili, kao i sam opozicioni sajt Meduza, da Gasprom za sada radi više nego dobro, zahvaljujući vrtoglavom rastu cena sirovina – više od 700% za gas od 2021.

U svakom slučaju, Rusija će u budućnosti morati da „ozbiljno diverzifikuje svoj izvoz energije – uglavnom u azijsko-pacifički region“, rekao je premijer Mihail Mišustin, a prenosi.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...