Ukrajinski mediji o energetskoj krizi: Hoće li Ukrajinci moći da se greju ove zime?

Priredila N.J.

Na energetskom planu zima će biti teška s obzirom na ratna razaranja i rusku okupaciju - piše Ukraina moloda
(ilustracija, Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje najveća je u Evropi a sada je pod kontrolom ruske vojske)

“Prema ukrajinskom Ministarstvu energetike, 35% industrije koja proizvodi energiju nalazi se na trenutno okupiranim teritorijama. Posle ruske agresije, 50% preduzeća za snabdevanje gasom i električnom energijom, 30% solarnih instalacija i više od 90% vetroturbina je van funkcije“, piše Ukraina Moloda u tekstu naslovljenom “Hoće li Ukrajinci moći da se greju ove zime?“ novinara Oleha Hanskiia, koji prenosi pariski Kurie Enternasional.

„Vlast ne deluje...“

“Jesen i zima će biti teške. Prema rečima stručnjaka za energetiku Olhe Kočarne, svi treba da budu spremni za zimske mesece. Na Ministarstvu energetike je odgovornost da komunicira sa ljudima i upozori ih, umesto da samo objavljuje „dobre vesti“, posebno upućene vladi... Jer, po rečima koleginice Olhe Kočarne, zemlja se zaista nalazi u kritičnoj situaciji: teškoće koje dolaze slične su onima iz druge polovine 1990-ih. Šta je glavni razlog? Vlada se nada da će se ´sve samo od sebe vratiti u normalu´. I zato vlast ne deluje“, prenosi Kurie Enternasional analizu iz ukrajinskog dnevnika:

“Henadii Riabtsev, stručnjak za tržište energije, izvodi sledeći zaključak: ´U vreme rata, zastarele državne metode neće biti dovoljne da efikasno pripreme zemlju za suočavanje sa zimom´. On posebno ukazuje na snabdevanje ugljem, podzemne rezervoare gasa i skladišta elektrana.“

Riabtsev kaže da se „ranije ovim pitanjima nije bavila vlada već stručnjaci u sektoru. Danas je situacija sasvim drugačija, jer je veoma veliki broj energetskih infrastruktura uništen ili ne može da radi punim kapacitetom“.

Prema njegovim rečima, zbog uništenja svih centralizovanih mreža za snabdevanje toplotom, strujom i gasom u istočnoj i severnoj Ukrajini, mnogi lokaliteti neće moći da se pripreme za zimu. Da bi spasila Ukrajinu od nestašice energije, država bi trebalo da eliminiše sve birokratske prepreke i da lokalnim samoupravama dâ ovlašćenje za donošenje odluka, kako bi potrošači mogli da se pripreme, na primer, postavljanjem individualnog grejanja ili pronalaženjem alternative gasu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je skeptičan u pogledu energetskih izgleda na kraju godine. On obećava da neće povećavati cene i da će svu nacionalnu proizvodnju gasa rezervisati isključivo za domaću upotrebu.

Ipak, obećanja predsednika neće biti lako sprovesti. S jedne strane, rat je lišio zemlju resursa neophodnih za kupovinu gasa po evropskim tržišnim cenama i opteretio dugovima mnoge Ukrajince koji nisu mogli da plate svoje račune. S druge strane, međutim, sukob je smanjio nacionalnu potrošnju energije za najmanje 30%.

Milioni Ukrajinaca otišli ​​su u inostranstvo i nemoguće je proceniti koliko će njih prezimiti u zemlji. Pored toga, zatvorena su neka preduzeća koja intenzivno koriste gas, od kojih mnoga nisu u mogućnosti da obnove rad. Kao rezultat toga, Ukrajina nikada nije bila bliža energetskoj nezavisnosti, situaciji u kojoj nacionalna proizvodnja u potpunosti pokriva domaće potrebe.

Uverenost u uspešno prezimljavanje

Denis Čmihal, premijer Ukrajine, objašnjava da zemlja ima „infrastrukturu za proizvodnju energije i da je zaključila sporazume sa zapadnim susedima“. Danas on poverava kompaniji Naftohaz (nacionalna gasna kompanija) da obezbedi da u rezervama gasa na početku zimskog perioda bude najmanje 19 milijardi kubnih metara 'plavog zlata'.

Ovo mišljenje deli Maksim Biljavski, specijalista za energetski sektor:

„Siguran sam 95 odsto da ćemo uspešno prebroditi zimu. Pripreme za sezonu su počele na vreme, u junu, kao i obično – veoma je pozitivno. Mi smo u procesu organizovanja programa i raznih radova koje treba izvesti. Predsednikov tim sve radi kako treba. Stvoreni su svi uslovi za efikasnu pripremu za zimu 2022“.

S druge strane, na nekim teriotrijama to je praktično nemoguće ostvariti. Reč je o oblastima Herson (koji su privremeno okupirali Rusi), Donjeck i Lugansk, kao i deo Zaporoške oblasti. Ostaje samo da se nadamo da će okupatori biti proterani iz Ukrajine što pre, pre nego što bude kasno za pripremu zime.

Štaviše, problemi oko snabdevanja gasom i ugljem nisu novi. Prošle godine, kada nismo živeli u situaciji totalnog rata, mnogi stručnjaci su već bili zabrinuti oko pitanja grejanja. Prema rečima Maksima Biljavskog, „U junu smo imali skoro milion tona uglja u rezervi. Uopšte nije loše“. Osim toga, ekspert preporučuje „zaustavljanje ukrajinskog izvoza uglja tokom rata“.

Volodimir Zelenski je takođe rekao da će sav ukrajinski gas i ugalj biti rezervisani za domaću potrošnju. Vlada je već ponudila zamrzavanje cena gasa, grejanja i tople vode pre kraja godine, kao i oslobađanje Ukrajinaca od plaćanja dugova.

Ove mere koštaće državu 264 milijarde grivni (8,8 milijardi evra). Ono što građani neće da plate, Naftohaz treba da naplati kroz korporativne dividende i pomoć međunarodnih partnera. Tada će kompanija morati da iskoristi ovaj novac da nadoknadi stvarnu cenu gasa u odnosu na cenu po kojoj se prodaje potrošačima i snabdevačima energijom i toplom vodom.

Prema proceduri, novi zakon treba da podrže ukrajinski poslanici. U dokumentu se navodi da je u ratnim vremenima i narednih šest meseci zabranjeno povećanje troškova isporuke gasa, kao i cena grejanja, tople vode i gasa.

Pomoć američkih partnera

Osim toga, ukrajinsko ministarstvo energetike i ambasada SAD razgovarali su o planu za organizovanje sledeće zime u Ukrajini i spasavanje njenih stanovnika od nestašice grejanja. Herman Haluščenko, ministar energetike, izjavio je ovo pre nekoliko dana, tokom sastanka sa Bridžit Brink, izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Sjedinjenih Država u Kijevu. Dve strane su razgovarale o jačanju saradnje između Ukrajine i američke kompanije Westinghouse, uključujući povećanje isporuka nuklearnog goriva. To bi omogućilo ukrajinskim nuklearnim elektranama da više ne budu zavisne od ruskog goriva i da grade nove reaktore, koristeći američku tehnologiju.

Haluščenko dodaje da „Rusija utiče na nivo isporuka i to koristi kao oružje za uticaj na cene“, ali istovremeno ministar smatra da Ukrajina ima dovoljno energetskih rezervi da zadovolji domaću tražnju i izvoz u Evropu. Štaviše, američki partneri Ukrajine uveravali su da neće ostati sama pred ruskim energetskim ucenama“ – piše Ukraina Moloda


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...