Vatikan pokrenuo istragu protiv sekretara pape Jovana Pavla II

ML

Poljska televizija TVN24 je prošle jeseni emitovala reportažu o tome kako je najbliži saradnik pokojnog pape Jovana Pavla II, tj kardinal Dziviš, prikrivao slučajeve seksualnog iskorišćavanja u katoličkoj crkvi
(ilustracija, kardinal Stanislav Diviš)

Vatikan je počeo da istražuje optužbe protiv kardinala Stanislava Dziviša (Stanislav Dziwisz), ličnog sekretara nekadašnjeg pape, pokojnog Jovana Pavla II, poreklom Poljaka. U tim optužbama se tvrdi, kako javlja DPA, da je kardinal "zametao pod tepih" informacije o seksualnim zloupotrebama poljske dece od strane katoličkih sveštenika.

Sveta stolica je poslala u Poljsku ovim povodom đenovskog nadbiskupa, kardinala  Anđela Banjaska (Angelo Bagnasco). Glavni cilj njegove posete Poljskoj jeste, kako je saopšteno iz tamošnje papske nuncijanture, jeste da "ispita optužbe objavljene na adresu kardinala Dziviša da je, tokom vršenja funkcije nadbiskupa krakovskog 2005-2016, učinio teške zloupotrebe".

Poljska televizija TVN24 je prošle jeseni emitovala reportažu o tome kako je najbliži saradnik pokojnog pape Jovana Pavla II, tj kardinal Dziviš, prikrivao slučajeve seksualnog iskorišćavanja u katoličkoj crkvi. Radilo se, između ostalog, i o bivšem američkom kardinalu Teodoru MekKariku (Theodor McCarrick) koji je, prema nalazu istrage, iskorišćavao u SAD decu i odrasle, kao i seminariste (polaznike katoličkih škola i fakulteta). A Dziviš se sumnjiči, takođe, da je prikrivao i slučajeve seksualne zloupotrebe dece i odraslih u katoličkoj crkvi u svojoj rodnoj zemlji tj Poljskoj.

Diviš je odmah po emitovanju reportaže izjavio da se radi o klevatama. Predsednik poljske biskupske konferencije Stanislav (Stanislaw) Gondecki je ovim povodom izjavio da će sve ove tvrdnje ispitati specijalna vatikanska komisija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...