IN MEMORIAM: Kosta Hristić (1935 – 2021)

Nataša Jokić

Upotrebio je sav svoj talenat, profesionalni ugled i veliko znanje, ukazujući da Srbi i Srbija nisu niti mogu biti isključivi krivci za sve zločine počinjene tokom raspada zajedničke države
(foto, Kosta Hristić)

U Parizu je u 86. godini preminuo i sahranjen Kosta Hristić, ugledni francuski novinar srpskog porekla i dugodišnji predsednik crkvene opštine Sveti Sava.

Kosta Hristić rođen je 1935. godine u Atini gde je njegov otac bio ambasador Kraljevine Jugoslavije. Više generacija njegove porodice imalo je značajnu ulogu u diplomatiji i unutrašnjoj politici srpske države u XIX i XX veku.

Vetrovi drugog svetskog rata doveli su ga u Ženevu, a zatim u Pariz gde se školovao i šezdesetih godina počeo da radi kao novinar – prvo u pariskom dnevniku Le Monde, a zatim u nedeljniku Le Point. Tu ga je, na mestu urednika spoljnopolitičke rubrike devedestih godina prošlog veka, zatekao ratni raspad Jugoslavije.

kosta-hristic-knjiga

Knjiga „Lažna braća – istine i prividi jugoslovenstva“, Koste Hritića

Bio je ogorčen zbog toga što su skoro svi francuski i zapadni mediji prenosili crno-belu sliku o ratu u Jugoslaviji u kojoj su sukobljene strane prikazivane kao podeljene na apsolutno zle Srbe i apsolutno dobre ostale. Upotrebio je sav svoj talenat, profesionalni ugled i veliko znanje, ukazujući da Srbi i Srbija nisu niti mogu biti isključivi krivci za sve zločine počinjene tokom raspada zajedničke države.

Pariska izdavačka kuća Flammarion objavila je 1996. godine njegovu knjigu „Lažna braća – istine i prividi jugoslovenstva“ (Les Faux Frères – mirages et réalités yougoslave). U ovoj briljantnoj istorijskoj analizi Kosta Hristić je filigranski povezao događaje iz prošlosti sa najnovijim ratom na Balkanu. Pokazao je da su propaganda i dezinformacije mogle da dobiju neviđene razmere, pre svega, zbog nepoznavanja prošlosti, da je najnovija ratna tragedija na Balkanu nastavak prethodnih i da iz njih u velikoj meri proizilazi.

Iste 1996. godine Kosta Hristić je učestvovao u pokretanju mesečnika Balkans-Info čiji je osnivač bio njegov prijatelj - poznati francuski novinar Luj Dalmas.

Kod izdavača L’Age d’Homme objavio je knjigu „Srpski otpor“ i „Čast i obmana“. Šezdesetih godina preveo je knjige disidenta Milovana Đilasa, a 2008. godine l’Age d’Homme objavio je njegov prevod na francuski knjige Patrijarha Pavla “Budimo ljudi”.

Kosta Hristić je bio potpredsednik Eparhije zapadno-evropske SPC. Dugi niz godina bio je predsednik parohijalnog odbora u Crkvi Sveti Sava u Parizu, čijem je radu i učvršćivanju dao veliki doprinos.

Oslabljenog zdravlja poslednjih godina, Kosta Hristić preminuo je od posledica infekcije korona-virusom.

Sahranjen je na pariskom groblju Ivry-sur-Seine u prisustvu članova uže porodice – njegove supruge Margite, ćerke Milane, sinova Lazara i Nikole.

Onima koji su ga poznavali ostaće uspomena na čoveka izuzetne dobrote, velikog znanja i duboke nostalgije za zemljom iz koje potiče njegova porodica, u kojoj je imao brojne prijatelje, čiji je jezik odlično govorio i u kojoj - sticajem sudbinskih okolnosti - nikada nije stalno živeo.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...