U Francuskoj svi pričaju o koronavirusu a hara “običan” grip od koga je teško obolelo 540, a umrlo 44 ljudi

Nataša Jokić, Strazbur

Od novembra do danas “obični” grip je u Francuskoj odneo 44 života: „osmoro dece mlađe od 15 godina, 18 bolesnika starih od 15 do 64 godine i 18 bolesnika starijih od 65 godina”, piše u izveštaju nacionalne agencije za javno zdravlje
(Muškarac nosi masku za lice na Trokadero šetalištu ispred Ajffelove kule u Parizu, Francuska, pošto je Francuska potvrdila slučajeve novog koronavirusa)

Svi francuski mediji prenose danas kao udarnu vest da su otkrivena tri nova slučaja oboljevanja od koronavirusa, od kojih jedan ovde, u Strazburu.

Zdravstvene vlasti potvrdile su da je koronavirus odneo i drugu žrtvu – šezdesetogodišnjeg nastavnika koji je prošle noći preminuo u jednoj bolnici u Parizu. Prva žrtva bio je pre desetak dana jedan kineski turista star 80 godina.

Sva pažnja medija, javnosti i vlade okrenuta je trenutno koronavirusu iako podaci o trenutnom bilansu takozvanog „običnog“, sezonskog gripa u Francuskoj - deluju daleko dramatičnije.

Od novembra do danas u Francuskoj je od teškog oblika sezonskog gripa u bolnicama registrovano 540 obolelih. Njih 44 je preminulo: reč je o „osmoro dece mlađe od 15 godina, 18 bolesnika starih od 15 do 64 godine i 18 bolesnika starijih od 65 godina”, piše u izveštaju nacionalne agencije za javno zdravlje.  

Statistike kažu da je prošle godine preko 120 obolelih preminulo od “običnog” gripa. Zanimljivo je da to uopšte nije privuklo pažnju javnosti.

Oboleli od „običnog“ gripa, kao ni uslovi u kojima su smešteni u bolnicama koje su mesecima u štrajku i rade „na minimumu“ - nisu tema nijednog izveštaja, ni reportaže.

Ovdašnji mediji preneli su juče da se predsednik vlade Eduar Filip sastao sa šefovima političkih grupa u Parlamentu, na izričiti zahtev Socijalističke partije Francuske čiji je generalni sekretar pozvao premijera da rasvetli sve što je vezano za epidemiju koronavirusa.

Francuski premijer sastao se zatim, oko podneva, sa ministrima sa kojima je razgovorao o situaciju vezanoj za širenje virusa.

Uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih i parlamentarnih iduće godine, svim političkim grupama i političarima veoma je važno da ne propuste priliku da pokažu da brinu o zaštiti stanovništva.

U Francuskoj je danas polemiku izazvala odluka vlasti da dopuste dolazak u Lion više hiljada italijanskih navijača fudbalskog kluba „Juventus“ iz oblasti Torina uoči utakmice koja je odigrana sinoć.

Francuski ministar zdravlja obrazložio je ovo, kako je rekao, „naučno utvrđenim činjenicama“ koje, između ostalog, kažu da u Torinu nema zaraženih i da je ovaj grad udaljen od Lomabrdije 200 kilometara. 

Predsednik opštine kvarta u kome se nalazi stadion u Lionu ocenio je da je ova odluka francuskih vlasti „neodgovorna“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...