Mediji o poluprovodnicima kao pozadini ratnih strategija: SAD prestigle Kinu? (1)

Priredila N.J.

Zakonom se predvidja podrška vredna 280 milijardi dolara namenjena odbrani proizvodnje čipova - strateškog sektora u kome je Kina glavni konkurent
(ilustracija, Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kojoj su se pridružile kolege demokrate na Kapitolu 29. jula, potpisuje dvopartijski zakon osmišljen da podstakne više poluprovodničkih kompanija da grade fabrike čipova u Sjedinjenim Državama, objavio je AP)

U Vašingtonu, Kongres je 27. i 28. jula odobrio nacrt zakona pod naslovom Čipovi i nauka, namenjen podršci dizajnu i proizvodnji elektronskih čipova u Sjedinjenim Državama.

„Kina je pretekla Sjedinjene Države u ključnim tehnologijama. Može li im novi zakon dati podsticaj?" pita The New York Times.

Pokazatelj nacionalne moći

Zakonom se predviđa podrška vredna 280 milijardi dolara namenjena odbrani proizvodnje čipova - strateškog sektora u kome je Kina glavni konkurent. Međutim, za trinaest meseci koliko je bilo potrebno da se izglasa tekst ovog zakona „vodeći kineski proizvođač čipova uz podršku svoje države prešao je veliku tehnološku prepreku – koja je potresla ostatak sveta“, izveštava NYT. 

„Napredak u proizvodnji čipova se sada uzima kao pokazatelj nacionalne moći, baš kao što su nuklearna testiranja ili precizni projektili bili tokom Hladnog rata“, ocenjuje list.

Kineski Smic uspešno je nadogradio tehnologiju graviranja od 7 nanometara, pošto su se tamošnji proizvođači borili da do 2020. godine padnu ispod 40 nanometara, piše NYTuz napomenu da „još niko ne zna u kojim razmerama Kina može da iskoristi ovaj proboj”.

Iako su osnovne tehnologije čipova razvijene u Sjedinjenim Državama, danas je glavna referenca za njihovu proizvodnju Tajvan. Tajvanska kompanija TSMC „proizvodi oko 90% najnaprednijih poluprovodnika koje prodaje i Kini i Sjedinjenim Državama“.

Zbog toga se Zakonom o čipovima obezbeđuje 52 milijarde dolara subvencija i smanjenja poreza za kompanije koje proizvode čipove u SAD, kako bi ponovo bila  pokrenuta proizvodnja na američkom tlu. Uz to se dodaje oko 200 milijardi dolara za naučna istraživanja u najsavremenijim oblastima: veštačka inteligencija, robotika itd.

Razvoj poluprovodnika kao trka u naoružanju

Čini se da Sjedinjene Države, međutim, kasne – piše NYT.

Kina je postavila poluprovodnike za prioritet u svom planu Made in China 2025, koji je pokrenut 2015. Sada, Zakon o čipovima u SAD „u velikoj meri preuzima kinesku listu“ prioritetnih tehnologija uspostavljenih u to vreme... skoro sa decenijom zakašnjenja.

NYT piše da je Vašington odlučio da vodi „klasičnu industrijsku politiku“… a da to ne kaže preglasno, kako ne bi uplašio republikance koji su neprijateljski raspoloženi prema državnoj intervenciji u ekonomiji, niti demokrate, koji ne žele da subvencionišu krupni biznis. Da bi ubedila Kongres, Bajdenova administracija je promovisala vojnu upotrebu poluprovodnika, neophodnih u borbenim avionima na primer.

„Nekadašnje razlike između vojnih i komercijalnih tehnologija uglavnom su nestale“, primećuje list. To govori da je reč o „krajnjoj trci u naoružanju 21. veka“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...