SAD USVOJILE PAKET OD 280 MILIJARDI DOLARA ZA PODRŠKU PROIZVODNJE ČIPOVA I ISTRAŽIVANJE

ML

Zakon predviđa i dotiranje raznih programa istraživanja tokom naredih 10 godina u ukupnoj vrednosti od 200 milijardi dolara
(ilustracija, EUV je ekstremna ultraljubičasta litografska mašina, krucijalna za ugraviranje malih električnih kola u plastične pločice, koje potom postaju moćni čipovi. Holandska kompanija ASML proizvodnju EUV mašina počela tek krajem 2017. godine i za sada je imaju samo tri kompanije na svetu - Intel, Samsung i TSMC. Trebalo je da je ima i kompanija Huawei, ali su SAD sprečile da Holanđani isporuče EUV mašinu Kinezima)

Američki Kongres usvojio je u četvrtak uveče paket od 280 milijardi dolara za podršku proizvodnje čipova i naučnog istraživanja. Cilj je, kako javlja AP, da se u SAD otvori više radnih mesta i poveća konkurentnost zemlje prema Kini. Ovaj zakon, da bi važio, treba sada još da potpiše i predsednik Džo Bajden (Joe Biden).

Zakon predviđa grantove i druge olakšice za industriju za proizvodnju poluprovodnika. Uvodi se, na primer, poreska olakšica od 25 posto za kompanije koje investiraju u fabrike u SAD za proizvodnju čipova. Zakon predviđa i dotiranje raznih programa istraživanja tokom naredih 10 godina u ukupnoj vrednosti od 200 milijardi dolara.  

"Moj poziv glasi: ostavite politiku po strani. Sprovedite ovo", rekao je pre glasanja Bajden i dodao da će ovaj zakon "ne samo ojačati ubuduće konkurentnost SAD prema Kini, nego i da će im omogućiti da vode svet i pobede u ekonomskoj utakmici u 21.veku".

Vođstvo Republikanske stranke u Predstavničkom domu je preporučilo da se glasa protiv zakona koji "traži ogromne dotacije i poreske olakšice granama kojima to nije potrebno".

Neki republikanci smatraju, ipak, da je donošenje ovog zakona od velikog značaja za nacionalnu bezbednost, na primer MekKaul (McCaul) iz spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma. Grana poluprovodnika, prema njemu, zaslužuje svaku podršku, a ukazao je i na preveliku zavisnosti od Tajvana u pogledu najmodernijih čipova. To bi se, po njegovim rečima, moglo pokazati kao slabost, ako bi Kina pokušala da ovlada ovom državom, koju ona smatra za svoju separatističku provinciju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...