Saobraćaj

Od 2018. vozom od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata

Modernizacija dvokolosečna pruga između Beograda i Budimpešte, kojom će vozovi moći da idu i brzinama do 200 kilometara na čas, biće završena 2018. godine. Srpska deonica pruge, Beograd-Novi Sad-Subotica započeta je pre 131 godine, u vreme kralja Milana Obrenovića a juče je, na promociji projekta modernizacije i izgradnje pomenute pruge premijer Aleksandar Vučić obećao da će Srbija moći da se ponosi svojom železničkom i saobraćajnom infrastrukturom.

Za dve godine imaćemo dobre pruge

Zadatak Infratsrukture je da podigne brzine, skrati vreme putovanja i da obezbedi pristup železničkoj infrastrukturi svim prevoznicima koji će se pojaviti na teritoriji Srbije. Objavljivanjem Izjave o mreži steći će se uslovi da i drugi prevoznici, osim Srbija voza i Srbija karga, postanu naši korisnici i plaćaju za usluge pristupa i korišćenja mreže. Očekuje se da će tokom 2016. godine biti ad hock zakupa pojedinih trasa, a da će već 2017. godine različiti operateri na godišnjem nivou zakupljivati određene linije, kaže Goran Maksić, predsednik Odbora direktora i vršilac dužnosti generalnog direktora Društva za upravljanje železničkom infrastrukturom Infrastruktura Železnice Srbije.

Posle četiri decenije počinje obnova barske pruge

U martu 2015. godine počeće a do aprila 2017. godine treba da bude završena obnova dela pruge od Beograda do Bara - deonica od Resnika do Valjeva. Ugovor o tom poslu danas su potpisali generalni direktor preduzeća Infrastruktura Železnice Srbije Goran Maksić i generalni direktor kompanije ruskih železnica RŽD International Sergej Pavlov. (foto: Tanjug)

Srbija nastavlja da modernizuje svoje železnice sa ruskim partnerima

Infrastruktura železnica Srbije potpisala je novi ugovor o ruskom državnom kreditu za modernizaciju srpskih železnica sa RŽD International. Srbija će ove godine modernizovati 130 kilometara pruga a u naredne tri godine biće modernizovano ukupno 500 kilometara pruga. (foto/Tanjug)

NIS pomaže promociju bezbednosti u saobraćaju

„Nedelja bezbednosti u saobraćaju“ u organizaciji NIS-a i Agencije za bezbednost saobraćaja danas se završva tradicionalnim takmičenjem profesionalnih vozača NIS-a, „Vozački izazov 4“ na NIS-ovom poligonu u Zrenjaninu. (foto: Praktični deo obuke u okviru „Nedelje bezbednosti u saobraćaju“ na platou NIS-a)

Srpsku železnicu, ipak, nisu pojeli skakavci

Restrukturiranje Železnica Srbije započeto je pre četvrt veka, godine od tada su “pojeli skakavci” a da li će i Železnice zavisi od Vlade Srbije, koja je zaključno sa današnjim danom trebala da aminuje statusne promene, kako bi od sutra srpska železnice počele da funkcionišu kao četiri organizaciono, upravljački i finansijski samostalne kompanije, kao: Društvo za prevoz robe, Društvo za prevoz putnika, Društvo za upravljanje infrastrukturom i Železnice Srbije AD. “Moramo konačno da ozbiljno poradimo na ovom procesu reformi, da sami sebi pomognemo i iskoristimo pomoć Svetske banke, koja je stroga ali se pozitivno izrazila o onome šta smo već uradili i šta se spremamo da uradimo,” kaže za Balkanmagazin Miroslav Stojčić, generalni direktor Železnica Srbije AD.

Curi vreme Špancima za dovršetak Žeželjevog mosta

Izvođač radova na Žeželjevom mostu trebalo bi uskoro da nastavi taj veliki i važan posao jer mu je, posle izvršene ugovorene uplate, počelo da “curi vreme”, predviđeno za završetak tog projekta, rekao je juče Miroslav Stojčić, generalni direktor Železnica Srbije.

Krenuo Štadlerov elektromotorni voz

Promotivnom vožnjom na relacijama od Beograda do Novog Sada i Subotice Železnice Srbije su juče u redovan železnički putnički saobraćaj uključile novi Štadlerov elektromotorni voz.

Gradnja pruge Beograd – Budimpešta startuje krajem godine

Studije izvodljivosti za rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Budimpešta biće gotove do 15. aprila. Izgradnja pruge počeće krajem ove a treba da bude završena do kraja 2017. godine.

EU već dugo kritikuje Nemačku zbog slabosti u bezbednosti letova

Godinama pre tragedije erbasa Džermanvingsa, EU kritkovala Nemačku zbog slabe kontrole bezbednosti u aviokompanijama, a lane u novembru Brisel je i zvanično od Berlina zatražio da reši mnoštvo problema koji u toj oblasti već dugo postoje
(foto, nemačka kancelarka i francuski predsednik na mestu pada aviona u francuskim alpima pretprošle sedmice)