Rezultati izbora u Francuskoj: Levi blok dobio najviše sedišta u Parlamentu ali niko nema većinu dovoljnu za formiranje vlade

Nataša Jokić, Strazbur

Formiranje vlade deluje kao teško rešiv rebus: da bi Makronovi centristi formirali vladu nije im dovoljna koalicija sa Republikancima sa desnog centra već bi morali da pridobiju i deo levog bloka kome pripada i krajnja levica
(Le Touquet, 07.07.2024 - francuski predsednik Emanuel Makron sa građanima posle glasanja u drugom krugu parlamentranih izbora - FoNet/AP)

Prema prvim procenama rezultata vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj nijedan od tri politička bloka nije osvojio apsolutnu većinu u Parlamentu – kao što se predviđalo,  ali veliko iznenađenje predstavlja prodor leve koalicije Novi narodni front (savez krajnje levice, levog centra i zelenih) koja je dobila najveći broj poslaničkih mesta u novom sazivu parlamenta - prema procenama između 187 do 198 sedišta. 

Na drugom mestu je centristička grupa Zajedno predsednika Makrona (161-169 mesta), a tek na trećem mestu je krajnje desna partija Nacionalno okupljanje: 135 do 143 mesta, prema procenama.

Iz Jelisejske palate je saopšteno da će, pre nego što se objavi javnosti, predsednik Makron sačekati da se uspostavi novi saziv parlamenta kako bi “doneo neophodne odluke“.

Iako je proporcija političkih grupa u novom sazivu francuskog parlamenta sa manjim ili većim odstupanjima poznata, neizvesno je  ko bi mogao da formira vladu, ko bi sa kim mogao da uđe u koaliciju i kakvu će odluku doneti predsednik Republike s obzirom da je levi blok daleko od toga da raspolaže apsolutnom većinom u Parlamentu, za koju je potrebno najmanje 289 poslaničkih sedišta.

Formiranje vlade deluje kao teško rešiv rebus: da bi Makronovi centristi formirali vladu ne bi im bila dovoljna koalicija sa Republikancima sa desnog centra već bi morali da pridobiju i deo levog bloka kome pripada i krajnja levica.

Odmah po objavljivanju prvih procena rezultata, javnosti se obratio lider krajnje levice Žan Lik Melanšon koji je zatražio da sadašnji premijer podnese ostavku, a predsednik Makron pozove levi blok, odnosno Novi Narodni front da formira vladu i upravlja zemljom.

Uprkos brojnim razlikama unutar Novog narodnog fronta - između Melanšonove krajnje levice i socijalista na levom centru i Zelenih, svi lideri koji čine ovaj levi savez saglasili su se da su odlučni da sprovode svoj ekonomski program koji podrazumeva: povlačenje zakona o penzijskom sistemu koji je Makron nametnuo dekretom, blokiranje cena, zatim oporezivanje milijardera, finansijskih transakcija i dividendi kako bi se finansiralo povećanje najnižih zagarantovanih zarada i obnovio javni servis u svim sektorima.

Žordan Bardela, lider kranje desnog Nacionalnog okupljanja rekao je pred okupljenim pristalicama da je njegova stranka ostvarila istorijski prodor, dobivši najviše poslaničkih sedišta u svojoj istriji.

On je ocenio da je izborni rezultat posledica “nečasnih izbornih aranžmana između izolovanog predsednika i krajnje levice“. Optužio predsednika Makrona da je bacio Francusku u naručje krajnje levicicem, poručujući:

“Ovo nije kraj, mi sada tek počinjemo“.

Izlaznost na birališta bila je visoka – više od 67 odsto.

Na trgu Republike u Parizu kao i na trgovima velikih gradova kao Ren, Marselj, Strazbur itd. slavilo se posle objavljivanja rezultata izbora.

Veliki broj Francuza je sa olakšanjem primio rezultate koji govore da krajnja desnica neće moći da preuzme vlast.

Ostaje, međutim, opšta zabrinutost: ko će i kako upravljati zemljom u narednom periodu?

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...