MAKRON POSLE PORAZA U EVROPSKIM IZBORIMA: REŠIO DA FRANCUZIMA „DA NOVU ŠANSU“

ML

Mediji na veliko govore o poniženju Makrona, kao i riskantnoj odluci da raspusti parlament. Figaro objavljuje da je Makron očekivao poraz "ali je ovo pravo poniženje"
(Oradour-sur-Glane, 10.06.2024 - Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer prisustvovali su komemoraciji u mestu na jugozapadu Francuske, na 80. godišnjicu masakra 643 osobe od strane nacističkih nemačkih snaga, foto FoNet/twitter)

Francuski predsednik Emaniel Makrona (Emmanuel Macron) saopštio je, reagujući na jasan poraz svoje stranke u evro-izborima, da raspušta Narodnu skupštinu i raspisuje nove izbore za kraj juna-početak jula. Uspon krajnje desnice, koja je, prema prvim procenama, s velikom razlikom u glasovima pobedila na jučerašnjim izborimaza Evropski parlament, prema Makronu znači opasnost za Francusku. Mediji na veliko govore o poniženju Makrona, kao i riskantnoj odluci da raspusti parlament...

"Rešio sam se da vam dam novu šansu da odlučite na izborima o našem parlamentu", objavio je on. Prvi krug izbora zakazao je za 30. jun, a drugi krug za 7. juli.

Na izborima za Evropski parlament pobedila je, prema prvim procenama, nacionalistička Narodna unija (RN) Marine Lepen (Le Pen) koja je dobila oko 32 posto glasova. Centristička koalicija, koju je predvodo Makronov pokret "Obnova" dobila je oko 15 posto. 

Lepen je rezultate evropskih izbora označila za "istorijske" i visoko ocenila to što se Makron odlučio da Francuzima da ranije mogućnost da glasaju o novom sastavu parlamenta.

"Spremni smo da preuzmemo vlast, ukoliko nam Francuzi daju poverenje", izjavila je ova političarka koja je izgubila već dva puta od Makrona u dosadašnjim predsedničkim izborima. 

"Vetar antimakronizma i protivemigrantski talas", naslov je na prvoj strani lista Figaro, prema kome rastu averzija prema predsedniku i kampanje protiv migranata. Makron je navodno, prema ovom dnevniku, očekivao poraz "ali je ovo pravo poniženje". Francuska agencija AFP piše o političkom potresu i "riskantnoj opkladi Makrona na nove izbore."

Francuzi su sadašnji parlament izabrali pre dve godine kada je Makronova koalicija ostala bez parlamentarne većine što je predsednika prinudilo da traži kompromise s drugim strankama. Redovni parlamentarni izbori bi trebalo da se održe 2027. kada i predsednički.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...