Rusija povlači ili obnavlja predlog sporazuma sa NATO

ML

Rusija ne daje više bezbednosne garancije NATO paktu iz 2021, pošto sada „radi u kriznom režimo“, rekao Sergej Rjabkov
(ilustracija, Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, foto russiancouncil.ru)

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je listu Komersant, kako prenosi TASS, da bezbednosne garancije koje je Ruska Federacija dala NATO paktu u decembru 2021. nisu više aktuelne i proglašavaju se za irelevantne.

"Merilo naših prioriteta, uključujući oblasti garancije sopstvene bezbednosti i formiranje stabilnijeg okvira za to nastojanje, sasvim se promenilo", dodao je u on.     

Rjabkov je potom ukazao da "ruska diplomatija u odnosu sa Zapadom sada radi u ´kriznom režimu´“ i "nastoji da spreči izbijanje šireg konflikta".

Komersant navodi dalje da Rjabkov ovime, u stvari, oživljava predlog sporazuma Rusije sa NATO iz decembra 2021. Dokument je, prema ovom listu, predviđao da se NATO neće širiti na istok i pozivati u NATO bivše republike SSSR.

Portparol ruskog MIP-a Marija Zaharova je 3. marta 2022, prema Komersantu, saopštila da su zapadne zemlje odbile ovaj dokument. Ona je o odbacivanju predloga informisala javnost dve sedmice pošto je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. 

Rusija je tada, prema tumačenju međunarodnih pravnika, prekršila Budimpeštanski memorandum iz 1994. kojim se Ukrajina odrekla  nuklearnog arsenala u razmenu za bezbednosnu garanciju teritorijalnog integriteta. Prema tim pravnicima, Rusija je memorandum prekršila aneksijom Krima 2014. a ponovo, osam godina kasnije i invazijom na istočnu Ukrajinu.

Dokument sa zahtevima objavilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova 17. decembra 2021. Sadržao je, između ostalog, obavezu da Ukrajina ne sme stupiti u NATO. Što se tiče istočne Evrope Moskva je u tom predlogu odbacivala povećanje broja vojnika Alijanse u odnosu na 1997. tj doba kada istočno-evropske zemlje nisu još bile u NATO u koji su stupile 1999.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...