STANJE FICA STABLIZOVANO ALI I DALJE OZBILJNO

ML

Slovački premijer je podvrgnut petočasovnoj operaciji, stanje pacijenta je stabilizovano ali "i dalje ozbiljno zbog komplikovanih rana". Atentator, uhvaćen i razoružan na licu mesta, pucao je čak pet puta u premijera
(Banska Bystrica, 15.05.2024 - obezbeđenje bolnice u Banskoj Bistrici, u centralnoj Slovačkoj, u kojoj je operisan slovački premijer Robert Fico, koji je ranjen danas kada je na njega danas pucano u gradu Handlova, udaljenog 150 kilometara od Bratislave)

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica (59 godina), teško ranjenog juče u atentatu u slovačkom mestu Handlovo, stabilno je ali i dalje ozbiljno, saopštili su ministar odbrane Robert Kalinjak i direktorka bansko-bistričke bolnice, gde je on juče hospitalizovan posle atentata. Fico je ubrzo po hospitalizaciji podvrgnut petočasovnoj operaciji. 

"Tokom noći lekarima je uspelo da stabilizuju stanje pacijenta. Preduzimaju se i druge mere koje treba da doprinesu stabilizaciji njegovog stanja", izjavio je Kalinjak, inače, biski saradnik ranjenog premijera u stranci Smer-socijalna demokratija i dodao da je stanje Fica "i dalje ozbiljno zbog komplikovanih rana". To su potom potvrdili i lekari koji su direktno angažovani u merama koje se preduzimaju u spasavanju života premijera.

U operaciji je učestvovalo dva lekarska tima. Premijer je potom smešten na odeljenje intenzivne nege. Lekari su na kraju dodali da je Fico pretrpeo "višestruke rane od streljačkog oružja". Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok još juče je saopštio da je atentator, koji je uhvaćen i razoružan na licu mesta, pucao čak pet puta u premijera.

Fico se posle zasedanja vlade u Handlovu zdravio s ljudima iz ovog mesta kad se, prema svedocima, odjednom čulo nekoliko pucnjeva. Najmanje jedan ga je pogodio. Portparol slovačkog MUP-a je odmah napad onačio za atentat.

Premijer je najpre prevezen u bolnicu u Handlovu čija je portparolka izjavila agenciji Rojters da je premijer pri svesti i da su stabilizovane njegove životne funkcije. Iz kancelarije je vlade je, međutim, potom saopšteno da je ugrožen život premijera. On je ubrzo po atentatu helikopterom prebačen u bolicu u Banskoj Bistrici jer do Bratislave bi transport tražio više vremena, a moralo se brzo delovati u spasavanju života.

Policija je odmah po atentatu uhapsila atentatatora koji je, inače, pucao iz legalno posedovanog oružja.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...