DRONOVA SVE VIŠE U RUSKO-UKRAJINSKOM RATU

ML

Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihailo Fedorov u janauru ove godine je objavio da će "Ukrajina ove godine proizvesti hiljade dronova, sposobnih da udare na cljeve duboko u Rusiji, čak i u Moskvi ili Petrogradu"
(ilustracija, Ukrajinski bojni prostor karakteriše najintenzivnija upotreba dronova u vojnom sukobu u istoriji, označavajući promenu u taktici i tehnologiji ratovanja, https://ecfr.eu/article/drones-in-ukraine-and-beyond-everything-you-need-to-know/)

Pre nekoliko dana ukrajinski dronovi pogodili su specijalnu industrijsku zonu u ruskom Tatarstanu gde se prozvode bespilotne letilice. Cilj se nalazi na čak 1.200 kilometara od ukrajinske granice. Udar su potvrdile ruske vlasti koje su saopštile, takođe, da je tom prilikom, prema nepotpunim podacima, ranjeno najmanje šestoro ljudi.

Prema analitičarima, izgleda da primat u ratu dronova, koji se sve više širi, primat počinje da preuzima ukrajinska strana.

Pojavile su se, takođe, informacije i fotografije Telegrama pogođenih ciljeve u mestima Jelabuga i Nižnjekamsk. Prilikom ukrajinskog napada dronovima u mestu Jelabuga pogođen je studentski dom, saopštila je agencija TASS, pozivajući se na vlasti autonomne pokrajine Tatarstan.

"Ti dronovi su bili opremljeni delovima koji se proizvode u zemljama NATO", tvrde lokalne ruske vlasti koje ističu da ni u jednom mestu dronovi nisu narušili tehnološke procese.

Na videu koji je objavio ruski telegramski kanal Baza vidi se nalet bespilotne letilice i odmah za tim čuje se jaka eksplozija. Kanal je, takođe, objavio fotografije dela industrijskog kompleksa u vatri tj rafinerije u Nižnjekamsku.

Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihailo Fedorov u janauru ove godine je objavio da će "Ukrajina ove godine proizvesti hiljade dronova, sposobnih da udare na cljeve duboko u Rusiji, čak i u Moskvi ili Petrogradu".  

Na početku ruske ratne ofanzive na Ukrajinu u tzv specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga u Tatarstanu počela je proizvodnja iranskih ofanzivnih dronova šahed koji se u Rusiji proizvode pod nazivom geran-2. Dronove montiraju studenti tamošnje politihehničke škole.  

Prema dostupnim informacijama, lane je samo tokom jeseni Ukrajina gađana sa nešto više od 600 dronova šahid.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...