SAD: PRETI LI GRAĐANSKI RAT NAJMOĆNIJOJ SILI SVETA?

M.L.

Nije preterano reći da ove predsedničke izbore prati napetost koja se ne pamti više desetina godina unazad
(Ilustracija, Obezbeđenje u vojnim uniformama ispred Bele kuće: Zabrinjava novonastala „industrija spekulacija i alarma“ o građanskom ratu u Sjedinjenim Državama. Oblik i sadržaj ove debate za najširu publiku nosi opasnost da im se pogrešno ukaže na problem – umesto da se pažnja usmeri na uzroke političkog nasilja, objavljuje https://warontherocks.com/2022/01/warnings-of-civil-war-risk-harming-efforts-against-political-violence/)

U predviđanjima mogućeg izbijanja novih svetskih sukoba, ove godine figurira po prvi put jedna dosad nepoznata pretnja: rizik građanskog rata u Sjedinjenim Državama. Komentatori u svetu i u samim SAD su već iskazali strahovanja da će borba za mesto predsednika pojačati napetost u američkom društvu i nepoverenje u sistem i institucije i podstaći politički motivisano nasilje.

Stanovništvo, međutim, nije tako podeljeno kako bi se moglo zaključiti iz oštrih istupanja obe strane tj i republikanskih i demokratskih političara. Birači izgleda već od toga bivaju umorni...

Nema sumnje u to da se Amerikanci u ovom milenijumu sve izrazitije polarizuju. U istraživanju Pju riserč centra (Pew Researh Center) 2017. samo trećina njih zastupala je mešavinu liberalnih i konzervativnih nazora. Još koliko 2004. to je bila polovina, toliko ih je bilo i 10 godina pe toga tj 1994. Poslednjih godina sve je jače negativno ocenjivanje političkih protivnika. Na primer, sve više pristalica republikanaca označavaju demokrate za nemoralne i obrnuto.

"Posebno uznemiravajuće je to što raste sklonost Amerikanaca da koriste nasilje radi postizanja političkih ciljeva. Istraživanja pokazuju da se šire makaze između Amerikanaca u pogledu odnosa prema pravim američkim vrednostima, u viđenju ljudi iz supotnog političkog spektra kao neprijatelja i koji nastoje da državu unište", upozoravaju politikolozi. Oni se zbog toga sve više plaše da će ovogodišnji predsednički izbori izbori za Kongres biti veoma riskantni.

Ne isključuje se se da se dogodi nešto slično kao što je bio napad pristalica bivšeg predsednika i verovatno opet predsedničkog kandidata Donalda Trampa na Kapitol. Za proteste i pobune, kao i ignorisanje izbornih rezultata ili odluka demokratskih institucija, još je veći prostor nego što je bilo pred 6.januar 2021. To se vidi sa zaoštravanjem tema imigracije i blokiranja pomoći Ukrajini koje praktikuje Tramp u predizbornoj borbi. Nije preterano reći da ove predsedničke izbore prati napetost koja se ne pamti više desetina godina unazad.

Deo politikologa smatra da, ipak, ovakvi okršaji na političkoj sceni u znatnoj meri iskrivljuju stanje čitavog američkog društva. Prema njima, podele u društvu su više u emocionalnoj nego ideološkoj sferi. Nazori republikanskih i birača demokrata često su bliži nego što se misli. Razlika je, navodno, samo u značaju koji se pridaje pojedinim temama.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...