UKRAJINA NESPOSOBNA ZA PROTIVOFANZIVU DO 2025

ML

Bučno najavljivana kontraofanziva Ukrajine sve jasnije se opisuje kao neuspešna a nastavak vojne i ekonomske pomoći SAD i Evrope sve češće se dovodi u pitanje, objavljuje Volstrit džornal
(ilustracija, Logo lista Volstrit džornal)

Ukrajina najavljuje ovih dana da prelazi u ofanzivu. Ali, njene oružane snage, kako procenjuju vojni analitičari, će verovatno dugo vremena moći da se bore samo da zaustave dalje rusko napredovanje. Zapadni diplomati i vojni stratezi tvrde da ovoj, ratom iscrpljenoj zemlji treba dosta vremena za oporavak i obnovu i da, verovatno, neće biti sposobna da preduzme značajnu ofanzivu čak do 2025. O tome je juče pisao i  zaključio na svom vebu ugledni  američki  list  "Volstrit džornal" (The Wall Street Journal - WSJ)

List ukazuje da je skupa višemesečna ukrajinska ofanziva, s ciljem da istera sa svoje teritorije ruske snage, došla do svog vrhunca ali samo s malim pomakom na liniji fronta. Istovremeno, u pogledu nastavljanja ekonomske i vojne podrške SAD i Evrope, dodaje WSJ, pojavili su se upitnici - da li se u Ukrajini produbljuju unutrašnjepolitički sporovi i kakav je moral naroda.

Predsednik Vladimir Zelenski (Volodomyr Zelenskij) je pre nekoliko sedmica naredio da se sagradi široka mreža ratnih utvrđenja koja treba da pomogne vojnicima da održe linije. U sredu je, na Dan oružanih snaga, potvrdio postojanje ozbiljnih problema u borbi i pozvao na strpljenje.

"Ima li neke druge alternative? Nema je", odgovorio je jasno. To je jasna promena u raspoloženju kada je u Kijevu, podstaknutom prvim uspesima na frontu, kao i dolaskom oružane pomoći sa Zapada, isticano da invazione jedinice treba odmah isterati s najmanje 20 posto okupirane teritorije.   

Ukrajinska vojna kontra-operacija krahirala je brzo na ruskim utvđenim odbranbenim linijama, političko jedinstvo u SAD u vezi Ukrajine raspada se usled stranačkih sporova, a pažnja sveta se premestila na rat izmedju Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas. A s druge stane Putin ne odustaje od strategije i uspešno preorijentiše ekonomiju zemlje na ratnu, bez znaka da odustaje od svojih ciljeva.

Na bojištu ne malo ukrajinskih vojnika nisu sigurni da li će im zalihe municije biti dovoljne za bilo kakvu ofanzivu. A na drugoj strani, vojno i političko rukovodstvo je sve manje uvereno u uspeh ofanzive koja je, inače, sve manje verovatna i zbog zimskog vremena. Takođe posmatrači sa Zapada se sve su manje uvereni u uspeh ukrajinske kontraofanzive i sve više se smatra da je dovoljno da se pozicije ne pogoršaju do kraja zime. A onda, smatraju oni, treba početi sa ozbiljnijom pripremom kontraofanzive u kojoj bi trebalo da Kijevu na vreme i obilnije pomogne Zapad...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...