RUSKI GENERAL HVALI UKRAJINSKU VOJSKU

ML

Andrej Guruljov, bivši zamenik komandanta Južnog vojnog okruga, sada poslanik u ruskoj Dumi, upozorio je posebno da Ukrajinci masovno koriste kasetne granate i izazivaju požare u ruskim utvrđenjima
(ilustracija, general u rezervi Andrej Guruljov u ruskoj Dumi)

Ukrajinska armija dobila je izdašne stručne pohvale za svoju protivofanzivu i to s mesta odakle niko to ne bi očekivao - u ruskoj Dumi (parlamentu) i to u analizi ruskog generala u rezervi Andreja Guruljova, sada poslanika stranke u Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina. Analiza je u četvrtak objavljena u društvenoj mreži Telegram.

Guruljov, bivši zamenik komandanta Južnog vojnog okruga, primećuju posmatrači, pokazivao je, inače, na početku rata, u februaru lane, veoma tvrdu liniju, tražeći da Ukrajina bude "pretvorena u spaljenu zemlju".

U obimnoj analizi situacije na frontu ovaj general je najpre priznao da ruske jedinice "sada imaju dosta problema. Neprijatelj, koji je na početku svoje protivofanzive naišao na tvrdi odgovor naših snaga, promenio je taktiku borbe". Upozorio je posebno da Ukrajinci sada masovno koriste kasetne granate i izazivaju požare u ruskim utvrđenjima.

"Imaju dosta municije i nastoje da je ispaljuju što više. Takva situacija sada prinuđuje naše vojnike na taktičko ustupanje u unutrašnjosti zemlje. Ne baš daleko, ali ponegde izgubili smo i deset kilometara teritorije. Na nekim mestima su Ukrajinci zauzeli naše pozicije koje smo bili veoma dobro opremili",     

Dalji problem on vidi u tome što se, po probijanju ruske odbrane, snizila efektivnost ruskih helikoptera.

"Usled slabljenja fronta sada su jače izloženi raketama zemlja-vazduh", precizirao je on i odao stručno priznanje ukrajinskim dronovima. "Imaju ih dosta i angažuju ih mudro. Napadi dronova se sada izvode i na sve udaljenije ciljeve." 

Ukrajinske snage su, po njegovim rečima, u međuvremenu, naučile da mudro koriste dronove, sve dublje na teritoriji pod ruskom kontrolom. A sve bolje, dodao je, vladaju polaganjem minskih polja i uspešnije likvidiraju ruske mine topovskom paljbom.

Guruljov je ocenio da je ruska artiljerija poboljšala kvalitet u okršaju s topovskim baterijama protivnika ali i Ukrajinci su se prilagodili, za šta im je odao posebno priznanje. 

S tim u vezi ovaj general je primetio da se "ne može poricati da se protiv Rusije sada bori NATO sa svojim najmodernijim tehnologijama". Ali, ne napušta ga optimizam.

"Mi smo, ipak, jači, naši borci su hrabriji i profesionalniji", rekao je na kraju, dodajući da ne sumnja u pobedu Rusije. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...