Mediji o talasu migranata u Italiji: Lampeduza, „humanitarna bomba i političko bure baruta“

Priredila N.J.

Pakt EU o migracijama i azilu posebno predviđa obavezujući mehanizam solidarnosti za distribuciju tražilaca azila između država članica. Ovaj pakt podržava Đorđa Meloni, na veliko zgražanje njenih partnera iz Lige i konzervativnih saveznika u Poljskoj ili Mađarskoj
(Lampeduza, 17.09.2023 - predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i italijanska premijerka Đorđa Meloni posetile su izbeglički centar na italijanskom ostrvu Lampeduza, na kojem je ove nedelje smešteno najmanje 7.000 osoba, u periodu od 24 sata)

Đorđa Meloni i Ursula fon der Lajen otputovale su u nedelju 17. septembra na italijansko ostrvo Lampeduzu, gde su za samo nekoliko dana doplovile na hiljade migranata iz severne Afrike. Lampeduza otkriva „sve migracijske izazove“ sa kojima se suočava EU i razotkriva podele unutar italijanske desnice, prenosi francuski Kurie enternasional u svom pregledu medija.

U nedelju, 17. septembra, predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen pozvala je sa Lampeduze evropske zemlje da prihvate deo migranata koji su stigli na ovo ostrvo u Italiji od 11. septembra. Pre toga je italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla da je „ovde u pitanju budućnost Evrope“, prenosi Korijere dela sera https://www.corriere.it/cronache/diretta-live/23_settembre_17/lampedusa-migranti-notizie-f6cd1bb8-5531-11ee-bbb9-2ab114abc1ec.shtml

Protest ostrvljana protiv novih migranata

Ovo ostrvo, „stenovita masa okružena tirkiznim vodama, bliže Africi nego Italiji“, već je nekoliko dana u srcu italijanskog i evropskog političkog života, komentariše španski dnevnik El Pais https://elpais.com/internacional/2023-09-17/lampedusa-despierta-la-competicion-entre-las-ultraderechas-de-italia-mientras-la-isla-se-rebela-contra-el-gobierno-y-la-ue.html?event_log=oklogin:

„Više od humanitarne tempirane bombe […] postalo je političko bure baruta. Italijanska premijerka se suočava sa sve većim pritiskom svojih desničarskih partnera.

Italijanski dnevnik La Repubblica izvestio je o skupu održanom u subotu na ostrvu. Oko 600 ljudi, ili skoro 10 odsto stanovništva Lampeduze, protestovalo je protiv postavljanja novih šatorskih kampova namenjenih smeštaju hiljada migranata koji su poslednjih dana stigli na ostrvo. Od početka godine njih skoro 130.000 stiglo je do italijanskih obala.

Predvođeni zamenikom gradonačelnika, sa trobojnim šalom prebačenim preko ramena, demonstranti su improvizovali blokadu puta kako bi sprečili dolazak opreme namenjene migrantima.

„Ostrvo je naše“ i „ova vlada je propala“, uzviknuo je Atilio Lusija, član Lige.

Evropski izbori i politika prema doseljenicima

Partija Matea Salvinija koja - sa Braćom Italije i Forca Italia – čini vladinu koaliciju na vlasti, organizuje svoj godišnji miting ove nedelje, u Lombardiji.

Marine Le Pen je „specijalni gost“ Matea Salvinija u Pontidi. Aktivistima stranke krajnje desnice, liderka francuskog Nacionalnog okupljanja trebalo bi još jednom da izrazi svoje protivljenje Paktu o migracijama i azilu, reformi evropske migracione politike koju Komisija pokušava da usvoji od 2020. godine.

Tekst posebno predviđa obavezujući mehanizam solidarnosti za distribuciju tražilaca azila između država članica. Podržava ga Đorđa Meloni, na veliko zgražanje njenih partnera iz Lige i konzervativnih saveznika u Poljskoj ili Mađarskoj, napominje nemački Dojče vele https://www.dw.com/en/lampedusa-is-an-eu-naval-blockade-possible/a-66834124

Lider Lige i potpredsednik Saveta ministara, u subotu kao da je hteo da poštedi Đorđu Meloniji. „Među nama nema podele“, rekao je on u svom govoru. Ali njegovi saradnici ne štede liniju predsednice vlade (Saveta ministara), optužene da je napustila radikalizam koji ju je doveo na vlast.

Konkurencija se zaoštrava kako se približavaju evropski izbori 2024. El Pais citira komentar Eli Šlajn, liderke italijanske demokratske partije:

„U takmičenju u kome ćemo saznati ko je više zao, Meloni i Salvini bore se za glasove preko leđa naslabijih".

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...