UKRAJINA POČELA IZVOZ PREKO HRVATSKE

ML

Iz ukrajinskih pristaništa u delti Dunava poljoprivredni proizvodi će se prevoziti uzvodno do hrvatskog grada Vukovara, odatle železnicom do jadranske luke Rijeke a potom Jadranskim morem do kupaca
(ilustracija, Luka u Vukovaru na Dunavu, preko koje treba da krene izvoz žita iz Ukrajine)

Ukrajinsko žito i drugi poljoprivredni poizvodi ubuduće će se, kako najavljuje Rojters, izvoziti pretežno preko Hrvatske jer je uobičajena ruta preko Crnog mora, navodno, postala nesigurna posle odstupanja Rusije od tzv sporazuma o žitu. Alternativni put su potvrdile i ukrajinska i hrvatska strana, ali zasad se radi o relativno manjim količinama robe koje će postupno biti sve veće.

Iz ukrajinskih pristaništa u delti Dunava ova roba će se prevoziti uzvodno do hrvatskog grada Vukovara, a odatle transportovati železnicom do jadranske luke Rijeke. A potom direktno i sasvim bezbedno - morem do kupaca. Tako, prema agenciji Rojters, izgleda najverovatnija nova trasa eksporta ukrajinskog žita.

"Zahvaljujemo za tu mogućnost... Istina to nije standarna trasa ali najvažnije je da je imamo", komentarisala je ovu trasu ukrajinska vicepremijerka Julija Sviridenkova. Novu trasu potvrdili su i Hrvati ali nijedna strana nije još potvrdila o kakvim  količinama robe se radi.

Na prvi pogled ova, teža i svakako skuplja trasa je svakako nužnost pošto su Rusi počeli da blokiraju uobičajenu trasu kroz Crno more i turske moreuze posle odstupanja od tzv sporazuma o žitu ove godine u julu. Rusi su poslednjih nedelja nekoliko puta napali raketama i dronovima ukrajinske luke, među njima i one koje leže u slivu Dunava, u nastojanju da se naruši ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda. Ova akcija povećava napetost i zato što se ukrajinske dunavske luke nalaze na skoro na samoj granici s Rumunijom, a prilikom poslednjeg napada izgleda da su ruske rakete padale i na teritoriju Rumunije.

Dalja varijanta, koja bi bila znatno nepovoljnija, vodi kroz litvanske luke u Baltičko more.   

Pre početka rata u Ukrajini ova zemlja je spadala u pet najvećih svetskih poizvođača žita (na prvom mestu je Rusija). Od početka rata eksport je znatno smanjen što izaziva strahovanja kod siromašnih zemalja kao što su, na primer, Egipat, Etiopija, Sudan… u koje je išao pre rata ovaj izvoz, da će manje isporuke izazvati nedostatak hrane a time i rast cena.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...