RUSIJA UVELA U STANJE GOTOVOSTI MEĐUKONTINENTALNE RAKETE SARMAT

Imaju dolet od oko 18 hiljada kilometara, a sposobne su da nose do 15 nuklearnih glava
(ilustracija, proba rakete tipa "sarmat")

Šef ruske koroporacije Roskomos Jurij Borisov saopštio je danas da Rusija tokom vikenda uvela u borbenu gotovost međukontinentalne rakete sarmat koje mogu da nose i nuklearne glave. Ruski predsednik Vladimir Putin najavljivao je to, kako podseća TASS, ove godine u januaru, a pre toga u decembaru lane. Drugi detalji o tome nisu saopšteni.

rus-sarmat-s

Raketa "sarmat"

Rakete sarmat ruska armija je predstavila javnosti prvi put 2018. Prema ruskim medijima, imaju dolet od oko 18 hiljada kilometara, a sposobne su da nose do 15 nuklearnih glava. Svaka može prilikom zajedničkog ispaljivanja da bude usmerena na neki drugi cilj. Ove rakete treba da zamene rakete R-36M Vojvoda, u kodu NATO poznate kao SS-18 satan.

Ova ruska najmoćnija međukontinentalna raketa, poznata na Zapadu kao satan II, ispaljena prvi put lane u aprilu. Prilikom ispaljivanja sa kosmodroma Pleseck preletela je Rusiju i pogodila cilj na strelištu Kura na Kamčatki. Predsednik Vladimir Putin je tom prilikom istakao značaj ove rakete za ruske snage.

Sarmati, prema njemu, imaju najviše taktičko-tehničke kvalitete i sposobni su da izbegnu sve moderne sisteme protiv letilica.

"U svetu nemaju konkurente, a dugo ih neće ni imati", istakao je on tom prilikom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...