KINA - RUSIJA: SARADNJA NA VIŠEM NIVOU

ML

Kineske firme su, podseća Rojters, često na ruskom tržištu preuzimale mesto zapadnih, koje su se povukle usled rata u Ukrajini
(Beijing, 24.05.2023 - susret kineskog i ruskog premijera, Li Kećijanga i Mihaila Mišustina u Pekingu)

Kina želi da razvija pragmatsku saradnju s Rusijom i podigne je na viši nivo. To je, kako javlja Rojters, saopštio kineski domaćin - premijer Li Kećijang (Qiang) svom ruskom gostu - premjeru Mihailu Mišustinu, na kraju njegove dvodnevne posete Kini. 

Pragmatska saradnja između Kine i Rusije ima sada povoljan trend razvoja, dok obim međusobnih invsticija beleži, takođe, rast, rekao je svom ruskom kolegi kineski domaćin. Kineske firme su, podseća ovim povodom Rojters, često na ruskom tržištu preuzimale mesto zapadnih, koje su se povukle usled rata u Ukrajini.

Mišustin je, inače, najviši od ruskih funkcionera, koji je došao u Peking posle izbijanja rata u Ukrajini, a treba da ga primi i kineski predsednik Si Djinping koji je u martu bio u trodnevnoj poseti Rusiji.      

Lideri razvijenih zemalja iz grupe G7 su na nedavnom samitu u japanskoj Hirošimi pozvali Peking da "pritisne na Rusiju" s ciljem da prestane s ratom protiv Ukrajine. G7 grupa je, međutim, kritički upozorila na stanje ljudskih prava u Kini kao i kineske ambicije u Južnom kineskom moru. To je, kao što se moglo očekivati, i dovelo do odbijanja Kine da "pritisne Rusiju"...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...