Poljska duguje Rusiji

ML

Poljaci su "zaboravili da njihova država danas postoji samo, zahvaljući bivšem Sovjetskom Savezu koji je Poljsku oslobodio od fašističkih agresora i za to platio visoku cenu", napisao je Vjačeslav Volodin, šef ruske Dume na društvenoj mreži Telegram. Poljski premijer Mateuš Moravjecki odgovorio je - to je tipična progandistička igra
(ilustracija Demoliranje spomenika (2015.) u gradu Pinjezno, posvećenog sovjetskom generalu Ivanu Černjahovskom koji je smrtno ranjen na tom mestu u februaru 1945. godine, foto, www.themoscowtimes.com)

Šef ruske državne Dume (Parlamenta) Vjačeslav Volodin okrivio je danas - u aktuelnim, sve žešćim rusko-poljskim svađama - Poljake za "gubitak istorijskog pamćenja". Poljaci su, po njemu, "zaboravili da njihova država danas postoji samo, zahvaljući bivšem Sovjetskom Savezu koji je Poljsku oslobodio od fašističkih agresora i za to platio visoku cenu".

"Trećina sadašnje teritorije Poljske - oblasti sa razvijenom instrastruktorom, industrijskim preduzećima i bogatim prirodim izvorima, postala je njen deo  posle Drugog svetskog rata samo zahvaljuči našoj zemlji", napisao je Volodin na društvenoj mreži Telegram, aludirajući na poljske oblasti Šleziju i Pomeraniju koje su ranije pripadale Nemačkoj..

Volodin je Poljacima ukazao da bi "trebalo da Rusiji vratio oko 750 milijardi dolara koje je bivši SSSR sam odvojio iz svojih izvora i investirao u posleratnu obnvu i razvoj Poljske. Radi se o više nego 800 industrijskih, energetskih i saobraćajnih objekata", rekao je on i dodao da se "Poljaci danas ponašaju podlo i nepristojno kada ruše spomenike sovjetskih vojnika-oslobodilaca, zatvaraju ruske škole i kradu rusku imovinu"...

"Poljska, koja je napustila zajedničku istoriju, oskrnavila spomenike naših oficira i vojnika, mora vratiti nazad teritoriju, koju je dobila posle II svetskog rata, kao i sredstva našoj zemlji uložena u njihovu zemlju tokom i posle Drugog svetskog rata".

Na kraju je predložio da Rusija zabrani ulazak poljskih kamiona na rusku teritoriju. Robu bi morali da prevoze ruskim kamionima „i da konačno nešto naši građani mogu da zarade od Poljaka". 

Volodinu je odmah oštro odgovorio u listu Djenik (Dziennnik) poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki): To je tipična progandistička igra. Rusija je odgovorna za ogromna uništavanja u Poljskoj pa bi zato "Rusija trebao da plati Poljskoj". On je dodao da "ruska propaganda stotinama godinama nastoji da prekroji istoriju".

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...