PUTIN: PROTIV NAŠE DOMOVINE VODI SE PRAVI RAT

ML

„Danas je civilizacija opet na prelomnoj tački. Protiv naše domovine vodi se pravi rat ali mi ćemo osigurati našu bezbednost“, istakao je ruski predsednik
(Moscow, 09.05.2023 - predsednik Rusije Vladimir Putin na vojnoj paradi u Moskvi povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu)

Povodom Dana Pobede danas pre podne održan je tradicionalni vojni defile na Crvenom Trgu u Moskvi koji je ovaj put bio neuobičajeno kratak i bez ijednog tenka, osim istorijskog T-34, javljaju agencije.

U tradicionalnom govoru, ovog puta neuobičajeno kratkom, predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da je "Rusija danas opet suočena s ratom.“

„Civilizacija opet na prelomnoj tački“

Ovaj datum je, kako se ističe u komentarima prozapadnih medija, od velikog značaja za Putina, koji često pominje borbeni duh i žrtve koje su pomogle Sovjetskom Savezu da poraze Nemačku u Drugom svetskom ratu, nastojeći da u Rusiji podstakne patriotizam.

Ruski lider je u ovom istupanju najviše govorio o ratu u Ukrajini, pri čemu je Rusiju označio kao žrtvu. "Danas je civilizacija opet na prelomnoj tački. Protiv naše domovine vodi se pravi rat ali mi ćemo osigurati našu bezbednost", istakao je on.

Putin je visoko ocenio učesnike "specijalne ratne operacije koji se bore u prvoj liniji, snabdevaju front i spasavaju ranjene".

"Nema ničeg važnijeg od vašeg vojnog rada. Od vas zavisi naša bezbednost i budućnost. Branite Rusiju", istakao je on.

„Ukrajinski narod – žrtva svog režima“

Prema ruskom lideru, ovaj rat je "nastojanje da se izmene rezultati Drugog svetskog rata i unište temelji bezbednosnih strutura sveta. Vidimo kako mnoge zemlje ruše spomenike i grade kult nacista".

Prema ruskom lideru, "katastrofa ukrajinskog naroda je u tome što je žrtva zočinačkog režima, sredstvo zapadne gospode i njhovih bezobzirnih profiterskih planova".

Ovaj defile je bio neuobičajeno kratak, a s govorom Putina trajao je ukupno oko 45 minuta (ranije je trajalo i do dva sata).

Agencije primećuju da na defileu nije učestovala avijacija niti teška tehnika. Predstavljen je samo istorijski tenk T-34. Mogla su se videti laka vozil 4X4 Tigar-M u raznim verzijama, odbranbeni transporter bumerang i raketni kompleksi - nuklearni jars, taktički iskander, i protivazdušni S-400 triumf.

Na defileu gotovo da nije bila stranih gostiju, sa izuzetkom  Aleksandra Lukašenka, lidera Belorusije, kao i lidera postosovjetskih država, kao što su Jemenija, Kazahstan, Kirigistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Uz Putina na bini bili su premijer Mihail Mišustin i ministar odbrane Srgej Šojgu.

U najmanje šest ruskih oblasti su ovogodišnje proslave Dana pobede izostale iz bojazni da bi mogle biti na udaru ukrajinskih napada. Izostao je i tradiconalni marš Besmrtnog puka.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...