Britanska procena ruskih vojnih žrtava

ML

Redakcija Bi-Bi-Si-ja za Rusiju procenjuje da je u Ukrajini do sada poginulo oko 21.700 ruskih vojnika
(ilustracija, Ruski vojnici u ukrajinskom ratu: zvanični podaci o gubicima ruske vojske dolaze, sa ruske strane, jedino od Ministarstva odbrane koje, nažalost, mnogi kritikuju zbog nepouzdanosti informacija, ali drugi izvori mogu biti još varljiviji)

Ruska redakcija BiBiSi-ja (BBC) uspela je da, zajedno s nezavisnim serverom Mediazon, iz otvorenih izvora utvrdi imena oko 21.700 ruskih vojnika, poginulih u borbama u Ukrajini. Broj ruskih žrtava u ovom ratu je, kako ocenjuje ova radio-stanica, i dalje dosta visok, posebno u tzv specijalnim jedinicama.

Preko 3.400 mrtvih iz ovog broja su pripadnici tzv specijalnih jedinica, među kojima su i oficiri, kao i padobranci, piloti i pripadnici mornaričke pešadije. 

Ukupni gubici ruskih vojnika SU, međutim, kako ističe BBC, znatno viši od ovih brojki. Najkonzervativnije procene BBC polaze od cifre 43.400 mrtvih.  To bi bilo skoro tri puta više od 15 hiljada vojnika koliko je svojevremeno SSSR izgubio u ratu u Avganistanu 1979-1989.

Ukupan broj poginulih, nestalih ili ranjenih ruskih vojnika u dosadašnjem ratu u Ukrajini, prema proceni BBC, dostiže ukupno oko 195 hiljada.

rus-karta-ratista-s

Mapa ratišta u Ukrajini krajem prošle godine

Ruski sajt Emigrating objavljuje, na osnovu konzervativnih procena Ministarstva odbrane, da je ukrajinska vojska tokom godine specijalne operacije izgubila najmanje 160.000 ubijenih ljudi. Broj teško ranjenih i zarobljenih vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine se, u ruskim medijima, procenjuje na oko 300.000 ljudi.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je zvanične podatke o ljudskim gubicima 21. septembra prošle godine. Prema zvaničnim informacijama resornog resora, ruska vojska je izgubila 5937 poginulih vojnika. Pres -služba Narodne milicije DNR je 24. novembra 2022. objavila pogibiju 3930 boraca.

Sve ostale brojke koje se odnose na gubitke među ljudstvom ruske vojske i PMC „Vagner” su poverljive, a brojke koje se pojavljuju u medijima u desetinama hiljada mrtvih su neproverene informacije, a često i lažne, piše na ovom ruskom sajtu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...