ZBOG RATA U UKRAJINI IZ RUSIJE OTIŠLO SAMO 8,5 POSTO ZAPADNIH FIRMI

ML

Podaci demantuju raširene tvrdnje o egzodusu stranih firmi usled ruske invazije i sankcija prema Rusiji
(ilustracija, Švedski prodavac nameštaja IKEA jedno je od (pokazalo se - malobrojnih) preduzeća koje je još u martu prošle godine započelo obustavljanje poslovanja u Rusiji)

Od početka rata u Ukrajini iz Rusije je, prema podacima iz analize švajcarskog instituta IMD, otišlo svega 8,5 posto firmi, registrovanih u Evropskoj uniji i skupini ekonomski razvijenih zemalja G7. Kako prenosi AFP, ovi podaci demantuju raširene tvrdnje o egzodusu stranih firmi usled ruske invazije i sankcija prema Rusiji zbog toga.

Pre ruske invazije, započete lane u februaru, u Rusiji je delovalo 2.405 firmi-ćerki u svojini 1.404 preduzeća iz EU i zemalja G7, navode autori studije. Krajem oktobra prodalo je bar jednu firmu-ćerku nešto manje od devet posto ovih firmi, većina, uglavnom iz Sjedinenih Država. Odlazak je do tada okončalo 18 posto američkih firmi, 15 posto japanskih i 8,3 posto firmi iz Evropske unije.

"Mnogo firmi iz ovih zemalja odoleva pritisku vlada, medija i nevladnih organizacija", prenosi AFP nalaze studije Univerziteta u St. Galenu (Gallen). Verovatni razlozi ostajanja na ruskom tržištu jesu da se na njih moguće ne odnose protivruske sankcije a neke firme odolevaju pritisku zbog društvenog značaja njihovih proizvoda (na primer lekova).

Do kraja oktobra rusko tržište napustilo je 120 zapadnih firmi. Od njih  19,5 posto su nemačke firme, 12,4 posto američke i sedam posto japanske.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...