SKANDAL U ČEŠKOJ DIPLOMATIJI ZBOG SUSRETA S "PRORUSKIM AKTIVISTOM" ŽARKOM JOVANOVIĆEM

ML

"Primanje takve posete smatram za ozbiljnu grešku pana ambasadora“, kaže češki ministar spoljnih poslova
(ilustracija, češki ambasador u Izraelu Martin Stropnicki, sa "izvesnim proruskim aktivistom Žarkom Jovanovićem")

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski (Lipavsky) ovih dana, kako piše najposećeniji češki informativni veb Novinky.cz, bavi se susretom češkog ambasadora u Izraelu Martina Stropnickog sa "izvesnim proruskim aktivistom Žarkom Jovanovićem". Ova dvojica su se sastali ove sedmice u češkoj ambasadi u Tel Avivu. Lipavski je od Stropnickog zatražio zapis o susretu.  

"Primanje takve posete smatram za ozbiljnu grešku pana ambasadora. Njegov je zadatak da pažljivo reprezentuje češku diplomatiju što je nesumnjivo u suprotnosti s njegovim susretom i fotografisanjem s čelnim predstavnicima proruske dezinformacione scene", napisao je Lipavski na Tviteru, reagujući na fotografiju kojom se posle "Jovanović dičio na društvenim mrežama". Jovanovića je, inače, ambasador primio zajedno sa delegacijom češkog poslanika koja je ovih dana boravila u Izraelu.

O ovom slučaju zatražio je od ministra da reaguje predsednik Međuparlamentarne grupe Češka republika-Izrael Jan Bartošek, inače bivši ambasador i šef češke diplomatije. On je ukazao da ambasador, inače i bivši ministar, treba da objasni kako i zašto je primio delegaciju poslanika Jana Hrnčirža u tom sastavu tj sa Jovanovićem u sastavu.

Ovaj veb donosi na kraju teksta i sledeću crticu o Žarku Jovanoviću. "Spada među uticajne proruske aktiviste u Češkoj. Organzuje demonstracije, šef je dezinformacione televizije Raptor. Prema vebu "Hlidaci pes" (Pas čuvar), Jovanović radi za rusku državnu televiziju VGTRK, a 2020. je sarađivao na reportaži o odstranjenju kipa maršala Konjeva u Pragu (maršal je bio komandant ruskih trupa koje su u II svetskom ratu oslobodile Prag - prim ML) koju je emitovala ruska državna televizija. Član je, takođe, društva "Hej građanine" koje ističe na svojim stranicama da je spremno da "podrži proces istupanja Češke iz EU" i hoće da "ograniči našu zavisnost i učešće u NATO u vezi sa obnavljanjem naše sposbnosti za odbranu". Posle bregzita objavio je na Fejsbuku fotografiju s još jednim ruskim aktivistom Zdenjekom Kratohvilom (Zdenek Kratochvil)

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...