Ministri spoljnih poslova EU o zapadnom Balkanu: „Najveća kriza od 2013. između Beograda i Prištine“

Nataša Jokić, Strazbur

„Ne smemo da dopustimo vakum jer u njemu svašta može da se desi“, naglasio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj
(ilustracija, “Vrlo smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu”, rekao je Borelj)

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio je danas, posle sastanaka ministara spoljnih poslova EU, da je kriza između Beograda i Prištine najveća od 2013. godine.

Šef evropske diplomatije rekao je na završnoj konferenciji za novinare da je spreman da pozove lidere da bi se našlo kompromisno rešenje pre 21. novembra.

„Ne smemo da dopustimo vakum jer u njemu svašta može da se desi“, naglasio je on.

Borelj je istakao da se “mora izaći iz stalne krize i mora da se nađe strukturni pristup”.

“Treba da predvidimo sledeće korake kako bi na preventivan način izbegli nove krize”, istakao je on.

On je dodao da treba izbeći krizu idućeg vikenda i zaključio da je to moguće i da predlog može da posluži kao „dobar kompas“.

Borelj je rekao da kosovski Srbi treba da se vrate u institucije, a vlasti na Kosovu moraju da pokažu fleksibilnost kada je reč o uvođenju tablica, kao i da treba da se prisutpi pregovorima oko formiranja zajednice srpskih opština.

Naglasio je da već postignuti dogovori treba da se poštuju.

Šef evropske diplomatije naglasio je da je predlog za Kosovo, prvobitno nazvan  „nemačko-francuski“, zapravo predlog koji podržavaju Nemačka i Francuska.

„Dao ga je Miroslav Lajčak – reč je dakle o evropskom predlogu”, rekao je Borelj.  

“Vrlo smo zabrinuti zbog situacije na Zapadnom Balkanu”, rekao je Borelj, ocenivši da su neki problemi u regionu Zapadnog Balkana -  direktna posledica ruske agresije na Ukrajinu.

On je zaključio da region treba da bude geostrateški prioritet EU i da treba da bude poslata jasna poruka da je mesto Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...