Zapadni mediji o Kini: Si Đinping traži od kineske vojske da se pripremi za rat

Priredila N.J.

Dve nedelje nakon zatvaranja 20. Kongresa Komunističke partije Kine, koji je ojačao njegova ovlašćenja, predsednik Si Đinping je pozvao oružane snage da „ubrzaju i ojačaju svoje pobedničke sposobnosti” dok, prema njegovim rečima, raste „neizvesnost oko kineske bezbednosne situacije”, prenosi u pregledu stranih medija francuski Kurie Enternasional
(ilustracija, poseta Si Djinpinga zajedničkom operativnom komandnom centru Centralne vojne komisije)

„Vojska treba da koncentriše svu svoju energiju na rat, da mu posveti sve svoje napore, da ubrza poboljšanje svoje pobedničke sposobnosti, da efikasno ispunjava svoju misiju i zadatke u novoj eri“. Ovo je odlomak iz oštrog govora Si Đinpinga, održanog 8. novembra povodom njegove posete zajedničkom operativnom komandnom centru Centralne vojne komisije, kojom on predsedava, prenosi Jiefangjun Bao, https://www.81.cn/jfjbmap/content/2022-11/09/content_327377.htm organ moćne Centralne vojne komisije. Komunističke partije Kine (KPK).

Si Đinping, koji je dobio puna ovlašćenja na kraju 20. Kongresa KPK, naglasio je da je svrha njegove posete bila da „pokaže odlučnost novog tima Vojne komisije da sveobuhvatno ojača vojnu obuku i pripremu za rat ”.

Dok se, prema njegovim rečima, „povećavaju nestabilnost i neizvesnost bezbednosne situacije Kine“, Si Đinping je tokom ove inspekcije podsetio da će „zadaci tokom vojnih sukoba biti teški i naporni“ i zatražio od kineske vojske da se pripremi za rat.

Kineski predsednik je naredio Zajedničkom operativnom komandnom centru da „poboljša proučavanje i procenu situacije nacionalne bezbednosti” i „pojača odgovore na vojne sukobe”. Zahtevao da to bude „apsolutno lojalna” strateška komandna struktura, „dobra u vođenju ratova” i koja se „usuđuje da udari i može da pobedi” – prenosi Kurie Enternasional.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...