BRITANCI PRIZNALI DA POMAŽU UKRAJINCIMA U ODBRANI OD KIBER-NAPADA IZ RUSIJE

ML

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je ovaj program počeo da se realizuje odmah po početku rata u Ukrajini
(ilustracija, Prema izvorima iz Londona, Rusija je na početku rata stajala, na primer, iza masovnih kibernetskih napada koji su izbacili iz rada vebove ukrajinske vlade, ministarstva spoljnih poslova i nekoliko banaka, objavljuje BBC)

Britanija je sinoć, kako javlja BiBiSi (BBC) po prvi put javno informisala o tome da njeni eksperti pomažu Ukrajincima u odbrani od kibernetičkih napada iz Rusije. Britansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je ovaj program počeo da se realizuje odmah po početku rata u Ukrajini i da je Britanija u njega investirala dosad 6,4 miliona funti tj oko nešto više od 6,5 miliona evra.  

"Pružali smo im naša znanja da bi već od početka invazije mogli da se brane od svakodnevnih ruskih kiber-napada", izjavio je predstavnik Ministartva spoljnih poslova Leo Doherti (Docherty). Po njegovim rečima, britanski eksperti "intenzivno sarađuju sa Ukrajincima i pomažu im da odvraćaju napade i pojačavaju odbranu mreža". Konkretnu pomoć pruža britanski Nacionalni centar kibernetske bezbednosti (NCSC) koji pripada obaveštajnoj službi GCHQ. Šefica NSC Linda Kameron (Cameron) izjavila je da je ponosna na to što njena služba pruža pomoć Ukrajini u kibernetskoj bezbednosti.

"Pošlo im je za rukom (Ukrajincima-prim.ML) da postave moćnu odbranu u kiberprostoru kao što im je to uspelo i na bojnom polju", ističe se u njenoj prilično emocionalnoj izjavi. 

Britanija je, prema Skaj njusu (Sky News), podržala Ukrajinu i poklonom hardvera i softvera važnih za obezbeđivanje elektronske komuniukacije, data baze i računarskih mreža.  

Prema ovim izvorima iz Londona, Rusija je na početku rata stajala, na primer, iza masovnih kibernetskih napada koji su izbacili iz rada vebove ukrajinske vlade, ministarstva spoljnih poslova i nekoliko banaka. Prema BiBiSi-ju hakeri, povezani sa ruskim obaveštajnim službama, nastoje naročito da napadnu na visoke ukrajinske fukcionere i dobiju preko njih informacije, koje mogu da se koriste u borbama.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...