Svetski mediji o Saudijskoj Arabiji koja uzvraća udarac Bajdenu: OPEK se zbližava s Moskvom

Priredila N.J.

Odluka OPEK + da samanji proizvodnju nafte „podriva napore predsednika Bajdena da izbegne rast cena benzina, [...] istovremeno osujećujući njegovu želju da ograniči prihode Rusije od nafte…“, analizira New York Times
(ilustracija, Američki predsednik Džo Bajden i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, pozdravljaju se udarcem pesnica tokom Bajdenove posete Džedi, 15. jula 2022. - Rojters)

Rijad i njegovi saveznici iz Zaliva odlučili su da smanje proizvodnju OPEK-a + , uprkos svim naporima Vašingtona da ih od toga odvrati. Ponižavajući udarac za predsednika Džoa Bajdena, čija poseta Mohamedu bin Salmanu (MBS), princu prestolonasledniku Saudijske Arabije nije donela veliku korist - prenosi francuski Kurie Enternasional u svom pregledu medija:

Diplomatsko poniženje i „neprijateljski čin“

„Teško da je moguće veće diplomatsko poniženje (za Bajdena) od odluke Saudijske Arabije i njenih saveznika u OPEK-u + da smanje proizvodnju nafte za 2 miliona barela godišnje, uprkos molbama SAD i pretnji globalne recesije“, ruga se konzervativni Vol strit džornal https://www.wsj.com/articles/the-saudis-snub-biden-again-opec-oil-production-saudi-arabia-11665002069?mod=opinion_lead_pos3

„Nekoliko dana, najviši zvaničnici energetike, ekonomije i spoljnih poslova Džoa Bajdena zaista su radili na tome da ubede […] Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da glasaju protiv smanjenja proizvodnje nafte. Vašington je, kako se izveštava, upozorio da će se pad proizvodnje smatrati ´neprijateljskim činom´“, prenosi američka televizija SiEnEn sadržaj internog dokumenta u koji je imao uvid. https://edition.cnn.com/2022/10/04/politics/white-house-lobby-opec-oil-production-cuts-gasoline-prices-midterms/index.html

Ovo je bilo od veoma važno iz unutrašnje-političkih razloga, podseća Los Andjeles tajms https://www.latimes.com/california/story/2022-10-05/gas-prices-los-angeles-california-where-to-find-cheapest-gas-record-high

„Mesec dana pre ključnih izbora na sredini mandata, predsednik Bajden i demokrate nadali su se da će ih za nekoliko meseci niža cena benzina pomiriti sa biračkim telom ljutim zbog galopirajuće inflacije“.

„Saudijci su sve ovo čuli i - odlučili su da smanje proizvodnju za još milion barela“, oštro zaključuje Vol strit džornal.

„Očigledno je da oni ne misle da je velika stvar ugroziti njihov odnos sa Sjedinjenim Državama. Bajden je rehabilitovao Mohameda bin Salmana, a da nije dobio mnogo zauzvrat.“

„Ako je pad proizvodnje nafte jednak samo 2% svetske proizvodnje, to bi moglo znatno da utiče na cenu sirove nafte“, precizira Njujork tajms https://www.nytimes.com/2022/10/05/us/politics/opec-biden-saudi-arabia.html

Tako odluka OPEK+ „podriva napore predsednika Bajdena da izbegne rast cena benzina, [...] istovremeno osujećujući njegovu želju da ograniči prihode Rusije od nafte, kojima Moskva finansira svoj rat u Ukrajini“.

Odnosi Rijada i Moskve „tešnji nego ikada“

„Odluka Opek-a dalje otkriva neuspeh američke diplomatije ovog leta u vezi sa princom - prestolonaslednikom Saudijske Arabije. Predsednik Sjedinjenih Država, koji je pre dolaska u Belu kuću nazvao Mohameda bin Salmana (MBS) „parijom“, zaista je preuzeo rizik i posetio ga je u julu u Rijadu, „uprkos prigovorima odbrambenih organizacija, ljudskih prava i nekih od njegovih savetnika”, precizira list levog centra Njujork tajms.

„Prećutni dogovor koji je proizašao iz ovog putovanja bio je da će Saudijska Arabija povećati svoju proizvodnju za 750.000 barela dnevno i da će je Ujedinjeni Arapski Emirati slediti“, dodaje list.

Ipak, „povećanja su bila promenljiva. Iako je Saudijska Arabija značajno povećala proizvodnju u julu i avgustu, ona nije nije zadržala taj nivo kasnije. Zemlje proizvođači su strahovale da će „avet globalne recesije oboriti cene“, ugrožavajući njihove poreske izvore prihoda i njihovu stabilnost.

„Saudijska Arabija je takođe zaključila da se Sjedinjene Države prilično mlako zauzimaju po pitanju bezbednosti […], dodaje Fajnenšel tajms  https://www.ft.com/content/9ff534c5-3b99-40d0-84f2-19b88743190e

Saudijska kraljevina stoga nastoji da njeni savezi budu raznovrsni, od  Rusije do Kine, koja je sada mnogo veći kupac njene sirove nafte nego što su to Sjedinjene Države.

Kako piše britanski Gardian https://www.theguardian.com/world/2022/oct/05/putin-mohammed-bin-salman-russia-saudi-arabia-deepen-ties , odnosi između Rijada i Moskve – dva lidera kartela OPEK + „tešnji su nego ikad“. Lideri dve zemlje „izgleda da nemaju nesuglasica”.

Bela kuća, nije krila bes i iznenađenje posle odluke OPEK +, podvlači Njujork tajms. Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer, izjavila je:

„Sa današnjom objavom jasno je da se OPEK + pridružuje Rusiji“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...