NOVAJA GAZETA: OD PROGLAŠENJA MOBILIZACIJE RUSIJU NAPUSTILO VIŠE OD 260 HILJADA MUŠKARACA

ML

Atmosfera je takva da tzv silovici, tj šefovi vojske i policije, nastoje Putina da uvere da zatvori granice "pre nego što bude kasno", javlja opozicioni list
(ilustracija, opozicioni list tvrdi da raspolaže podacima tajne službe)

Iz Rusije je od proglašenja delimične mobilizacije pobeglo više od 260 hiljada muškaraca. S pozivom na izvor blizak Kremlju, koji citira statistike tajne službe FSB, piše opozicioni ruski list Novaja Gazeta. Predstavnici službi bezbednosti i Ministartva odbrane, prema ovom dnevniku, predlažu hitno zatvaranje granica.

Predsednik Vladimir Putin u sredu je proglasio delimičnu mobilizaciju, koja se tiče oko 300 hiljada ljudi s prethodnim vojnim znanjima i iskustvima. Otpor pema mobilizaciji izazvao je ograničene proteste u nizu gradova i regiona, sukobi između učesnika demonstracija protiv mobilizacije i policije danas su izbili južnoruskom Dagestanu. Čak i neki prokremaljski elementi kritikuju navodnu pometnju koja prati mobilizaciju. Društvene mreže preplavljene su snimcima dugih kolona na ruskim graničnim prelazima.

O zatvaranju granica za muškarce u godinama za mobilizaciju u administraciji predsednika Putina počelo je da se diskutuje još u sredu, kada su počele da stižu prve informacije o velikom broju muškaraca koji napuštaju Rusiju. Najnovija informacija FSB od danas navodi brojku od oko 261 hiljadu muškaraca koji su do subote uveče napustili zemlju.

Prema ovim podacima izraženo je izvesno nepoverenje s obzirom da pogranična služba FSB ranije nije bila sposobna tako brzo obradi podatke o kretanjima preko granica - u proleće se oslanjala na podatke od mobilnih telefonskih operatora, koji su, međutim, stizali s dosta velikim kašnjenjem. Atmosfera je, međutim, sada takva da

tzv silovici, tj šefovi vojske i policije, nastoje Putina da uvere da zatvori granice "pre nego što bude kasno".

Neki ruski mediji citiraju izvore prema kojima ruske vlasti nameravaju da zatvore granice za osobe u regrutskim godinama odmah posle referenduma o pripajanju Rusiji teritorija zauzetih u Ukrajini koji počinju sutra, tj 27.septembra. Ove referendume, inače, ne priznaje ni Kijev ni većina zemalja sveta.

Novaja gazeta napominje da se nekim ruskim građanima, na koje se odnosi mobilizacija, a koji pokušavaju da napuste Rusiju, na granicama izdaje dokument kojim im se na osnovu odluke vojnh organa zabranjuj napuštanje zemlje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...