KULEBA: KINA POŠTUJE SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE

ML

Vang Ji je Kulebi saopštio, takođe, da Kina "odbija korišćenje nasilja kao način za rešavanje sukoba", tvrdi na tviteru ukrajinski ministar spoljnih poslova
(Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji (desno) sastao se sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, Sjedinjene Američke Države, 22. septembra 2022. (Sinhua/Li Rui)

Kina je, kako piše na svom tviteru juče šef ukrajinske diplomatije Dmitro (Dmytro) Kuleba, posle sastanka s kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem (Wang I), potvrdila da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su sreli na marginama zasedanja Generalne skupštine OUN u Njujorku.

Vang Ji je Kulebi saopštio, takođe, da Kina "odbija korišćenje nasilja kao način za rešavanje sukoba".

Kina se prema ratu u Ukrajini, koji traje već više od pola godine, drži neutralno. Pažnju svetske javnosti su, međutim, izazvale nedavne izjave kineskog predsednika Si-Đin-Pinga, posle sastanka s ruskim predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu zemalja Šangajske organzacije u Samarkandu. Ruski predsednik Vladimir Putin je tada izjavio da "razume bojazni" Kine prema sukobu u Ukrajini i obećao da će "učiniti sve da se konflikt završi što pre". 

O ovom sastanku državna agencija Kine – Hsinhua (Xinhua) javlja kako je „Kineski predsednik Si Đinping istakao da se moraju poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, da se moraju u potpunosti poštovati ciljevi i principi Povelje UN, da se legitimni bezbednosni problemi svih zemalja moraju shvatiti ozbiljno i svi napori koji tome doprinose mora biti podržano mirno rešenje krize, rekao je Vang.

Ovo je najautoritativnije izlaganje Kine o pitanju Ukrajine, a takođe je i osnovni princip Kine u posmatranju i rešavanju ovog pitanja, rekao je Vang, dodajući da je, kao odgovorna, velika zemlja i stalna članica Saveta bezbednosti UN, Kina uvek bila posvećena, promovišući mirovne pregovore, nikada ne stoji skrštenih ruku, nikada ne doliva ulje na vatru i nikada ne koristi situaciju za sopstvene interese.

Kina je uvek na strani mira i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu, rekao je on“.

U nastavku, kineska agencija navodi da je „Kuleba sa svoje strane rekao da Ukrajina pridaje značaj međunarodnom statusu Kine i važnom uticaju i očekuje da Kina igra važnu ulogu u ublažavanju trenutne krize, dodajući da je Ukrajina spremna da vodi dijalog i pregovore u skladu sa nacionalnim interesima.

Ukrajina je uvek vodila politiku jedne Kine, podržavala Kinu u očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i raduje se jačanju razmene i saradnje sa Kinom u različitim oblastima, rekao je on“, objavljuje Hsinhua.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...